WW - Sickla – Nacka Stadshus

09.11.2022 10:30

Denna onsdag var det samling vid Sickla och ledare för dagen var årets rookie Tommy.
Som vanligt var det onsdagsväder vilket i november innebär uppehåll och sol till och från.
Vi började med att gå Sickla industriväg ner till Atlas Copcos huvudkontor där Tommy berättade att det finns två gruvor under Sickla. Den ena är 20 meter under marken och den andra på 40 meter.  Dessa gruvor användes för att testa och demonstera företagets bergborrar och gruvmaskiner. Den övre gruvan slutade användas på 1990-talet och är från 2012 tillgänglig för allmänheten medan den undre fortfarande används.
Ålis upplyste oss om att Rolle Stoltz spelade bl.a i Atlas Diesels IF.
Efter detta fortsatte  vi på Sickla Allé och fick där en vy över Hammarbybacken där man nu provar ett underlag för skidåkningen bestående av plast.Vid slutet av Sickla Allé kom vi fram till WALLSTREET,  detta har ingenting med börskurser att göra.
Det var en ca 500 meter lång sträcka där konstnärer ställt ut fina alster med förklarande text. Mycket kul att titta på, skulle behövas mer tid än vi hade.


Konstverk – Wallstreet Stockholm
Wallstreet Stockholm

Därefter fortsatte promenaden längs Sicklasjön och vek så småningom upp genom ett gammalt funkisområde och passerade i utkanten av Nysätra och kom fram till Kyrkviken som är en del av Järlasjön. Här gick vi över de nybyggda stora bryggorna där man på sommaren kan sola, bada, ha picnic mm.
Vi gick utmed Järlasjön och passerade nedanför Ekudden och kom snart fram till bostadsområdet Järla sjö där Tommy och hans kärbo Astrid bjöd på juice och hembakad sockerkaka och bullar.  Smakade mycket bra och dessutom hade vi sjöutsikt.
Stärkta fortsatte vi vandringen och passerade, jag vet inte vilken gång i ordningen, Pilt-Carin.  Hon var mjölkpiga på Järla gård 1833-1834 och ansågs vara en av Europa tre vackraste kvinnor.
Lillängen passerades och därefter kom vi in i Storängen där husen är större (betydligt större) än i Lillängen. Vi vek sedan av och kom upp till Nacka Forum där vi gick in och tittade på en modell i gigantisk storlek över framtidens Nacka med de 30000 nya bostäderna och tunnelbanans sträckning.

Nacka stad | Nacka kommun

Magarna började kurra så vi fortsatte till slutmålet som var Nacka Stadshus. Där intogs en utmärkt lunch till ett väldigt humant pris. Antar att en del av kostnaden kommer på min skattsedel som Nackabo.
Ett stort tack till Tommy, och även Astrid, för en mycket trevlig promenad med lagom mycket nödvändigt och onödigt vetandet. Nu är din första vandring avklarad med bravur.

Utöver Tommy och hans gäst Astrid deltog Jörn, Janne med gäst Stefan Killander, Carl-Magnus, Per, Ålis, Tompa, Mats, Ove, SO, Jan-Erik, Stefan och Nisse och vid tangentbordet Olle.

Strava-karta från Sven-Olov
Wednesday Walk | Walk | Strava