WW - Sollentuna station - Edsviken - Sollentuna centrum

10.04.2024 10:30

Förra veckans noll-gradiga och ganska ansträngande promenad i hård motvind och halt underlag med snö och is, hade denna dag förbytts i 15-gradigt gråväder med relativt stark vind, som dock växlade mellan mot- och medvind. Detta var troligen en av anledningarna till att uppslutningen var nästan dubbelt så stor denna vecka jämfört med förra veckan. En annan anledning var att vi för första gången på länge skulle få återse vår ”uråldrige” WW-broder Carl Magnus Svahn, som haft en tuff sjukdomsperiod.

Återseendet på pendeltågsstationen var mycket hjärtligt, trots att CM genast meddelade att han nästan omgående skulle avvika. Desto mer glädjande var beskedet att han skulle dyka upp igen till fikapausen.

När vi lämnade pendelstationen var stämningen hög med ivrigt ”informationsutbyte” (tjattrande), vilket gjorde att intresset för att inleda konversation med de ivrigt välkomnande kvinnorna med info om Jehovas vittnen var synnerligen svalt. Efter en kort promenad till Kung Agnes väg 9 (där CM bott de senaste 14 åren) avvek förutom CM även Göran (som hade ont i ett ben). Vi övriga fortsatte frimodigt ner till den isbefriade Edsviken under Olas eminenta ledning och berättelser om sitt boende även i denna del av Stor-Stockholm (liksom i så många andra delar).

Vid Segeluddens båtvarv berättade Ola att det var där hans första segelbåt hade legat samt pekade ut Bergendal, Landsnora och Edsberg på andra sidan Edsviken, liksom deras olika statusvillaområden. Vid vår vandring mot Edsbergs slott kunde vi konstatera att det även på vår sida av sjön finns en hel del statusvillor.

Väl framme vid helt nyrenoverade Edsbergs slott (där fönstren renoverats med linoljefärg), kom CM och Göran med utlovat kaffe och dessutom stora, nybakade bullar som vi avnjöt inte långt från ett större gäng kvinnor som också var ute på vandring. Ola berättade att ett stort angränsande hus hade huserat världens största motorcykelmuseum, men att denna fantastiska samling numera finns till allmänhetens beskådande på Tidö slott (vilket han varmt rekommenderade den närvarande delen av allmänheten att göra).

Styrkta av gentilt mellanmål, kunde vi utan alltför stor sorg passera numera stängda Edsbacka krog för att fortsätta på små pittoreska villagator i Häggvik, vars byggnation har påverkats av ett stort antal stenålders- och vikinga-gravar (vilket Ola kände till).

Via bl.a. Lupin- och Klövervägen (som namnen till trots inte visade upp sådan växtlighet) tog vi oss tillbaka till Sollentuna centrum för att uppleva ”Sollentuna-pensionärernas favorit-lunch-krog” (enligt CM), nämligen Hamilton. Där kunde vi konstatera att de flesta gästerna var kvinnor med nästan lika hög medelålder som den gästande manliga vandringsgruppen. I den senare fanns det denna dag en person som höjde gruppens medelålder genom att fylla 77 år. Gruppens övriga medlemmar hyllade Ålis genom att skåla med och för honom i fluidum som till hans ära i de flesta fall saknade alkohol.

Stort tack till Carl Magnus och Ola från dagens övriga vandrare som var Olle, Jan-Erik, Sven-Olov, Chrille, Christopher, Jörn, Per, Ove, Göran, Ålis, Stefan och (vid tangentbordet) Christian, medan Jan uppenbarligen hade fastnat i tandläkarstolen.

Edsbergs slott – Wikipedia

Strava-karta från Sven-Olov  Vi gick 6 km 
Wednesday Walk | Walk | Strava


Turebergshuset


Sankt Eriks Kyrka


Edsviken 


Edsbergs Slott


Där Carl Magnus bjöd på kaffe o bulle


Jag hejar också på ett lag             Foto: Christopher


Tillbaka till Sollentuna centrum och...


...dagens lunch på...


...krogen Hamilton