WW - TV-huset - Artillerigatan

09.12.2020 10:00
I Saddam Hussein blodiga fotspår
 
Lite skrämmande titel på WW-turen denna grådisiga dag och värre skulle det bli.
Samling utanför Radiohuset intill Gärdet där Hasse introducerade dagens guide, Mats Ekman.
Mats är barndomsvän till Hasse och kompis sedan många år även med Roland. 
Mats har under en lång period kartlagt Iraks närmast osannolika närvaro i Sverige och inte minst en påverkan långt över sedvanliga diplomatiska kontakter. Allt åtetfinns i den spännande boken På uppdrag från Bagdad, som kan beställas av Mats via Hasse.
- Ständigt denna Saddam, skulle nog Ture Sventon ha sagt.
 
 
Denna vandring byggde på ett antal adresser:
Oxenstiernsgatan 33
Iraks tidigare ambassad, mittemot Radiohuset. Många märkliga karaktärer, ytterst få kvinnor. En mystisk blondin i receptionen
 
 
Därefter fortsätte färden norrut förbi Gustav Adolfskyrkan och upp på Karlavägen där vi höll oss i mittfilen med dess grusade underlag. Tyvärr blev Mats hastigt dålig och kunde inte vägleda som det var tänkt.
 
 
Den 18 personer (sprid inte antalet...) starka gruppen utgjorde nu en lång kolonn, ungefär som när Sovjetunionen överföll Finland för exakt 80 år sedan. Vi hamnade spontant i "mottis" och viss osäkerhet uppstod. Medan vi väntade på hur Hasse skulle lösa det hela studerade vi de många fina fasader som kännetecknar Karlavägen och vi kunde även titta närmare på lite offentlig konst!
 
 
Efter en radda upplösningar och återsamlingar nådde vi Danderydsplan. En ledningsgrupp bestående av WW:s mer snabbfotade medlemmar hade obemärkt avvikit för att utforska området runt Stadion och Östermalms IP.
 
Valhallavägen 79
Från Danderydsgatan blickade vi mot Valhallavägen 79. Där fanns Libyska Folkkontoret. Enbart namnet ger rysningar.
 
 
Baldersgatan 6
Vi gick nu in i Lärkstaden. Ett av Stockholms mest exklusiva och inte oväntat dyraste områden. Utanför den irakiska ambassadens två fastigheter, Baldersgstan 6A och B var det gott om folk som troligtvis skulle försöka lösa visumärenden. Hasse, som nu övertagit guidevimpeln berättade om om att den ökände "Bagdad Bob", Mohammed Saud as Sahaf bott i ena huset i sin egenskap av Iraks ambassadör. Barnen gick i internationell klass i Johannes skola, vid Roslagstull. Ambassadören var för övrigt den siste mer prominenta person som besökte statsminister Olof Palme den ödesdigra fredagen 28 februari 1986.  Ännu ett av alla spår i den nu nedlagda Palmeutredningen.
 
 
Frejgatan 13
Efter en elegant genväg förbi ett gigantiskt HSB-hus samlades vi utanför Frejgatan 13. I den fastigheten hade Bagdads förlängda arm sitt "tvätteri" där penningtransaktioner mellanlandade en bit vid sidan av Skatteverket och andra myndigheter.
 
 
Nu hade spaningspatrull Siegbahn återvänt. Frejgatan upp, förbi Hasses tidigare boning och alla utom Jan-Erik och dagens skribent ilade över Valhallavägen mot rött ljus. Ett klassiskt kännetecken för pensionärer och inte minst Wednesday Walkers...
 
Körsbärsvägen 1
Nästa anhalt krävde starka nerver. Hasse mjukstartade med att berätta om när han och senare även Olle Knös arbetade i huset för Stockholms Studenters Idrottsförening, SSIF. 
Till lokalerna lockades den avhoppade irakiske underrättelseofficeren Majid av en kvinna. Han slogs ihjäl och styckades i 54 bitar av två irakiska agenter. Kroppsdelarna placerades i en resväska och återfanns vintern 1984 utanför Grödinge kyrka.  Roland såg den stackars Majid när han berättade om sin rädsla för en annan SvD-reporter kort tid före det brutala mordet.
 
     
   

       
 
 
 
Lite skakade fortsatte vi över Ruddammenområdet och in på KTH:s vidsträckta marker. Här skulle det vara spännande med en särskild tur under sakkunnig ledning.
 
Vid Musikhögskolan uppstod nästa debakel.  Rapportören smet in på herrummet utan att meddela att han tänkt sig att gå direkt till glöggförtäringen. Gruppen tröttnade till slut på att vänta och så var vi snart alla hos Lisbeth och Randi i trädgården till Artillerigatan 91.
Glögg, utsökt saffranskaka och pepparkakor stod på bordet. 
 
       
 
I sitt numera traditionella jultal tackade Carl-Magnus Hasse för den gångna hösten. Sven-Olov och Jörn berömdes också för god teknisk support och Lisbeth och Randi för äta och dricka.
 
Hasse blickade framåt. Bokningen för vårens turer är öppen. Företrädesvis A-A-vandringar och givetvis följsamhet för Covid 19-restriktioner.
 
Vandrade denna gång (helt eller delvis) gjorde:
Hasse, Lisbeth, Tommy, Randi, Jan-Erik, Sven-Olov, Christer, Jan S, Jörn, Göran, Olle, Ola, Christian, Ålis, Per, Carl-Magnus, Jarl, Mats E (kryade dessbättre på sig efter vätskeintag och vila) samt Roland som skrev.
 
 
Alla WW-are tillönskas en God och trygg jul där egna vandringar uppmuntras liksom flitigt bokande på WW-webben!
 
Strava-karta från Jörn
www.strava.com/activities/4449771971