WW - Tyresö Kyrka - Tyresö Centrum

24.10.2018 10:00

Vilken utmaning........

Att ta på mig skrivaruppdraget efter 3 st ordekviibrister som försett oss med exellenta beskrivningar på våra 3 senaste vandringar.

Nå väl, here we go....

Värdparet Chrille och Jan-Erik tog emot oss på Gullmarsplans T-banestation. Jag tror det slogs ett rekord just där? Alla 14 deltagare var där i tid, även Janne S.
Mot busshållplatsen och incheckning på buss 875 mot Tyresö Kyrka.

Det var ju onsdag så solen strålade från klarblå himmel, dock med en isande vind. Detta innebar att ett antal lustiga huvudbonader kom på.

Vi hade nu framför oss Tyresö Kyrka och slottet, vackert belägna i kanten av Kalvfjärden.

Tyresö kyrka är en av de populäraste ställen i Sverige för vigselakter. Kyrkan byggdes 1640 av Gabriel Oxenstierna.
Vi beundrade även slottet som har anor från 1300-talet. Det nuvarande slottet är ritat av Isak Gustav Clason ( och inte av Ferdinand Broberg ) och öppnades 1633. Inom slottet finns ett museum som drivs av Nordiska Museet.

Alldeles i närheten av ovan nämnda byggnader ligger Notholmen ( tidigare Fiskarholmen ), det är ett rekreationsområde med marina, uthyrning av kanoter och ett vandrarhem.

Vi fortsatte vår vandring genom den magnifika slottsträdgården där vi kunde beskåda alla tänkbara lövträd med säkert många år i stammen.

Genom ett antal villaområden längs vattnet fortfarande med den isande vinden rakt i nian. Skönt med rast/vila och något värmande. Chrille och Jan-Erik dukade upp kaffe/te och nybakade kanelbullar. Hade dom själva bakat eller? Gott och stärkande var det i alla fall.

Vidare mot vårt slutmål, Chrille varnade vid starten att vi skulle möta 2 stycken "mördarbackar "under vandringen. Här kommer då den första, jo det flåsades från en del vandrare.

Nu var vi nere på Tyresös svar på Djursholm, Strandvägen. Vi kunde inte låta bli att beundra en del villor, men undrar hur stora lån som ligger? Fint område hur som helst.

En del av oss återupplivade "gamla ungdomssynder "ett stort och inbjudande äppelträd besöktes.
Chrille och Jan-Erik hade nogsamt valt promenadvägar för att undvika trafikerade gator, vi ringlade oss fram till Tyresö Centrum som var slutmålet efter 9 km vandring.
Matstället hade en diger meny så jag tror/hoppas att alla var nöjda med lunchen.

Pekfingervalsen utfördes av Tompa
Dagens deltagare var: Ålis, Kai, Per, Hasse, Janne S, Chrille, Jan-Erik, SvenOlov, Ola, Jalle, Hans, Carl-Magnus,Olle och Tompa

Till sist Strava-kartan som genom fatal glömska inte kopplades på förrän på Notholmen, vi hade då gått c:a 1,5 km från busshållplatsen
vilka alltså ska läggas till Strava-kartans 7,94 km.  //Sven-Olov

www.strava.com/activities/1924299715