WW - Vanadisplan - Garnisonen

02.12.2020 10:00

Roland och Göran, dagens arrangörer, hälsade välkommen vid Odenplans pendeltågsstations norra uppgång och avslöjade att vi under dagen skulle beta av ett antal av Cyrillus Johanssons byggnadsverk. Den minnesgode erinrar sig säkert Essinge kyrka som vi tidigare passerat på våra vittra vandringar och så även Årstabron som båda ritats av denna flitige arkitekt som föddes i Gävle 1884 och dog 1959 på Lidingö. Se länk i slutet om du vill fördjupa dig i hans liv och gärning. 

Efter en kort promenad studerade vi Vin & Sprits gamla byggnad vid Norra station som stod färdig 1923 i det för CJ karaktäristiska teglet. Byggnaden är inspirerad av kinesisk arkitektur. Huset kallas i arkitekturkretsar för Grönstedtska palatset som påminner oss om ungdomens dryckenskap. 

Vi traskade på via Vanadislunden och delar av det s k Sibirien till ett bostadshus på Kammakargatan vid Johannes kyrka med för CJ karaktäristiska breda fönster och kraftiga omfattningar. På vägen kunde noteras att gruppen, som med god marginal överskrider de rekommenderade antalet åtta, inte riktigt tagit in vad att hålla avstånd innebär. Se foto nedan! 

Efter att ha passerat Johannes kyrka presenterade Roland vid Hötorget PUB-varuhuset som många namnkunniga arkitekter i omgångar mellan 1912 och 1959 medverkat till att uppföra och så även CJ som stod för fasadernas utformning. PUBs mest kända expedit torde vara Greta Garbo som anställdes där 1920. Lenin köpte även en kostym här 1917 på sin genomresa till det blivande Sovjetunionen. 

Ett stenkast från Hötorget ligger det s k Ströms-huset som i arkitekturhistoriska kretsar kallas Centrumhuset och som stod färdigt 1931. Roland uppmärksammade oss på de av CJs egen hand formgivna reliefer som smyckar fasaden med motiv som föreställer olika yrken (däribland CJ själv…) och fritidsaktiviteter. Man lär sig något nytt varje gång under WW-vandringarna!

Färden gick vidare längs Brunnsgatan, genom Humlegården och uppför Sturegatan till Kungl Musikhögskolan där teknisk paus togs. Vidare genom Nedre Gärdet och Tessinparken till den imposanta byggnad vid Banérgatans norra ände som går under benämningen Tre Vapen. Den uppfördes under andra världskriget för att inhysa armé-, marin- och flygstaberna (därav namnet…) och där arbetade som mest 2 000 personer. Av säkerhets- och logistikskäl fick endast fyra av deltagarna inspektera Flygvapnets minneshall med en minnestavla på de nästan 1 000 flygare som omkommit i tjänst. Se bilder nedan. 

 

Roland berättade också om det initiativ som tagits för att uppkalla platsen framför Tre Vapen efter CJ. 

Av hänsyn till tiden ströks besöket på av CJ ritade Villa Wikström/Villa Bonde i Diplomatstaden (Dag Hammarskjölds väg 22-24) men som rekommenderas för den som har vägarna förbi i framtiden. 

Efter att ha passerat Gustav Adolfskyrkan (f ö klar 1892) invaderade vi Garnisonen/Karlavägen 100 och den glest befolkade restaurangen K-Märkt där en välsmakande lunch intogs under lydigt iakttagande av gällande normer, anvisningar och andra rekommendationer! 

Dagens vandring mätte enligt Jörns Sträva 7,7 km. Vandrade gjorde arrangörerna Roland och Göran – varmt tack till er båda – samt Hasse, Per, Mats, Tompa, Chrille, Christian, Jan S, Jörn och vid pennan Christopher. Ålis mötte upp vid starten men nödgades avstå av hälsoskäl. 

Länkar: Cyrillus Johansson -sv.wikipedia.org/wiki/Cyrillus_Johansson