WW - Vanadisvägen - NKS

13.11.2019 10:00

Man kan säga att dagens vandring var en typisk höstsådan: regnvåtgråbisterfuktig omgivning men under gott humör. Man kan också säga att den ’riktiga’ vandringen tog formen av en sluten cirkel, med start och mål i det beryktade Nya Karolinska Sjukhuset (NKS). Till slut kan man säga att det var en vandring full av kontraster: Nytt och gammalt, liv och död, teknik och tradition, kultur och apati. Men ska sanningen fram var det också en typisk Mats Jutner-vandring med minst två rejäla trappbestigningar samt därtill en ny kulturell höjdarupplevelse: att få besöka området Hagalund. Heders åt Mats att han tog oss hit!

     

Och vilket anslag! Utgångspunkten var pendeltågsuppgången vid Vanadisvägen, detta trendriktiga norrmalmska medelklassghetto! 

Gåsmarch ner till Hälsinge- och Gävlegatorna, landets tätaste galleriområde. Kort andaktsfull samling vid Oscar Properties´ blivande minnesstenar Tors Torn. 

      

Storögda besteg vi den nybyggda Hagastaden och intog entrén i NKS, gick genom sjukhusets shoppingcenter (!), 

    

upp en nivå och övergången till det gamla, riktiga, institutionsområdet med välkända, icke Bobergsritade tegelbyggnader. Snirkliga vägar tog oss fram till Tomtebodainstitutets vackra huvudbyggnad som något generat blottade sina stora, tomma kontorsytor.

Därefter vandring västerut, över Solnavägen och in i Norra Skogskyrkogårdens södra ytterkanter, längsmed okända gång- och cykelbanor fram emot och uppåt till Hagalunds vattentorn, ett vattentorn som vi inte visste att det fanns, 43 höjdmeter upp i luften och med en okänd och magnifik utsikt över stans västsydvästliga områden. Uppskattad paus och Årets Första Glöggservering! 

     

Fortsatt gång genom miljonprogrammets (1960- och 70-talens stora satsning) med ett antal bostadsgiganter, 100 meter långa och 14 våningar höga. Big is beautiFul? För att få en kulturell och infrastrukturell kontrast vred vi gångmässigt österut och kom ner till/in i det tidiga villaområdet inklusive konstnären Olle Olsson-Hagalund och hans hem. Inte bara en syn för sägen utan även en starkt turkos upplevelse.

Cirkeln skulle börja slutas, åter österut, genom Norra Skogskyrkogården och dess 62 hektar gravområde. Vi fick bevis för att vännen Ferdinand Boberg även ritade praktfulla gravstenar, liksom att vi passerade André-expeditionens (1897) tre deltagares gravplats. 

Sedan fortsatt promenad mot gamla Karolinska huvudentré, till höger och så småningom tillbaka till NKS´ huvudbyggnad, så att säga bakifrån. Och så var cirkeln sluten. Lunch intogs i anläggningens offentliga restaurang med det något självironiska namnet ”Livet”. (Namnet och sammanhanget får mig osökt att tänka på Brian Ferry´s (?) berömda album med titeln ´Life is a bitch and then you die´). Men det är en annan diskussion…..

Vi vandrade enligt loggen 8,9 km och brände enligt Ola 593 Kcal. Själv noterade jag 15.514 steg, säsongsbästa och till stor glädje för våra husläkare och vårdcentraler. Vandrande Vålnader denna onsdag var Ola, Per, Hasse, Olle, Stefan och Nisse, Roland, Carl-Magnus, Ove, Sven-Olov, Ålis, Jan-Erik, arrangören Mats samt eders förbundne skribent Guran. Har jag glömt något namn är det oavsiktligt.

Strava-karta från Sven-Olov
www.strava.com/activities/2861840994