Promenader VT 2022

WW - Gullmarsplan - Gubbängen

26.01.2022 10:00

Denna onsdag var det samling på Gullmarsplan och antalet deltagare var stort för säsongen, 13 vandrare.

Under Olles ledning påbörjades turen genom Hammarbyhöjden, underlaget var perfekt för en pensionärspromenad, ingen is och snö.

Efter ett tag kom vi ner på Nytorps gärde och fram till Dalens sjukhus där det var dags för kaffe och bulle.

Därefter fortsatt vandringen genom Dalens centrum och utmed Sandsborgs kyrkogård fram till Skogskyrkogården.  Vi fortsatte sedan längs med Skogskyrkogården till Tallkrogen där vi vek ut mot Nynäsvägen som vi sedan följde söderut tills vi kom till Gubbängsfältet och korsade detta till slutmålet vid Gubbängen. Där skiljdes vi och några slog sig ner i centrum för att inta medhavd matsäck, några gick på restaurang och andra åkte hem.

Deltog gjorde Mats, Tompa, Chrille, Hasse, Ålis, Jan-Erik, Sven-Olov, Christian, Christopher, Olle, Ove,  Kai och Janne S vid pennan.

Strava-karta från Christopher
WW 26 jan Gullmars - Gubbängen | Walk | Strava

 

WW - Bergshamra - Kista C

19.01.2022 10:00

Vädret denna onsdagsmorgon var allt annat än vad vi anser är WW-väder. Grått, blåsigt och med risk för regn. Dock låg varm förväntan i luften hos de tappra vandrare som välkomnades av Christian som utlovade en på många sätt omväxlande vandring. Och det fick vi!

   Västerut gick färden förbi Tivoli-udden i Brunnsviken och MC-klubben som håller till i grannskapet. In i Ulriksdals slottspark där vi bl a passerade prinsessan Christina och hennes Tottes gamla boning Villa Beylon från 1804 och de för oss så bekanta morianerna vid Igelbäckens utlopp i Edsviken.  I vattendraget ifråga finns den i iktyologiska (se not nedan) kretsar välkända fisken grönlingen som ingen i sällskapet sett i verkligheten men Hasse uppgav att han observerat en dylik på Naturhistoriska Riksmuseet.

   Vi följde bäcken uppströms där den ringlade sig meanderlikt genom landskapet och över den brusande E4-an. Vid Överjärva gård dukade Christian fram kaffe, kanelbullar (av klassisk Pågen-modell) och Delicato-bollar (som de numera kallas).

   Styrkta av mellanmålet gick färden över norra stambanans spår varefter underlaget förvandlades till is av extrem hal karaktär som bidrog till att två av kamraterna intog ofrivilligt horisontalläge.  Så småningom nådde vi vägar med mer normalt underlag med den nyvunna insikten att broddar bör vintertid medtagas och vid behov påtagas. I inbjudan till dagens vandring påpekade Christian också klokt att det kan vara bra att ta med broddar.

   På vägen passerade vi den i träda liggande t-banestationen Kymlinge och passerade så småningom den trafikbrusande länken med samma namn. Därefter angjorde vi Kista Centrum och kom fram till dagens lunchställe där libanesiska läckerheter avnjöts.

   Med på dagens vandring, som enligt Strava mätte 9,4 km, var - förutom arrangören Christian - Göran, Hasse, Ove, Ålis, Jan-Erik, Tompa, Jörn, Jan S och Christopher, vid pennan

Not: Iktyologi är läran om fiskar

Länk om Kymlinge t-banestation, “spökstationen”:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kymlinge_(tunnelbanestation)

PS Under vandringen diskuterade vissa uppgifter om tunnelbanan och då konstaterades bl a att den kortaste sträckan mellan två stationer är mellan Slussen och Medborgarplatsen, den längsta sträckan är mellan Kista och Hallonbergen och längsta sträckan i tunnel är mellan Tekniska Högskolan och Universitetet.

   För den intresserade finns det mer värdelöst vetande här:

https://www.sparvagssallskapet.se/forum/viewtopic.php?f=2&t=27829

Strava-karta från Jörn
Wednesday Walk | Walk | Strava

 

 

 

WW - Nacka Strand - Skanstull

12.01.2022 10:00

En gråmulen vårens första onsdag, samling färjeläget Nacka Strand.
4 bussresenärer och 6 båtresenärer. Tompa har befälet och förklarade valet av promenadsträcka med att den är lättgången, trevlig och bara en trappa uppför. Bra start på det nya året trots att den är en repris. Det viktiga är ju att vi promenerar och idag är repriser inte så ovanliga, vi har ju under åren gått de flesta promenadvägar runt Stockholm och även några i andra städer.

Vi passerade Kajen med välkomstskylt och bron till Kvarnholmen. Vid Ryssviken anslöt Olle.
11 vandrare drog vidare efter att vi konstaterat att nya flytande bostäder tillkommit i Ryssviken.
Vid Svindersvik tipsade Tompa om cafeet som finns där. Mycket trevligt. Stängt nu men öppnar till våren.

Välkommen – Svinderviks Brygghus (squarespace.com)

Trapporna upp till Henriksdalsberget, ner till Sjökvarnsbacken och Danvikstull där Tompa bjöd på kaffe och sedvanlig giffel numer på våra raster.

Över Danvikstullsbron och ner till Hammarbyhamnen där vi skildes åt nedanför Folksamhuset.
Några intog medhavd lunch på parkbänken nedanför Skansbron. Övriga tror jag åt lunch eller åkte hem.

Deltagare: Tompa, Hasse, Carl Magnus, Jörn, Janne S, Ålis, Jan-Erik, Olle, Christopher, Christian och undertecknad Sven-Olov.
Vi gick 7 km med en liten skymt av blå himmel men ingen sol.

Strava-karta från Sven-Olov
Wednesday Walk | Walk | Strava

 

 

 

 

<< 1 | 2 | 3