Promenader VT 2024

WW - Tippen - Olle o Kari

05.06.2024 10:33

Så var det dags för vårens sista vandring. Soligt, ca 20 grader och rejäla byvindar. Låt mig redan nu säga att lunchen, det var något det,
återkommer om den.

Vi samlades vid hållplats Tippen och gick ner förbi Tippens sporthall. Naturen är denna årstid så oerhört grön, det syns särskilt i de stora villornas väl uppvuxna trädgårdar.

Saltsjöbadens samskolas äldre delar skulle kunna vara ritade av Boberg, men det är Ture Stenberg och Victor Holmgren som ska hedras. Se länken för vilka kända elever skolan haft. Ute på Neglingeviken såg vi tydligt hur blåsten river öppet hav.

Uppenbarelsekyrkan som vi också passerade är som nämnts i tidigare rapporter, en Bobergare.

Tattby friluftsområde är en pärla som vi tog oss igenom och in i Solsidan villaområde.

Hos Olle väntade Kari som förberett, samt Lisbeth och Göran, dessutom tre hundar, en av dem en inlånad mops.

För att återställa vätske- och mineralbalans serverades öl och salta jordnötter. Därefter kallades vi till ett fint dukat bord och bjöds på en fantastisk fisk och skaldjursgryta. Till detta levain (varför är hålen godast?) med smör och ost. Till efterrätt jordgubbar, glass, kaffe och iskall punsch, några valde whisky i stället. Jättegott och stort tack för lunchen!

Olle sammanfattade terminen som mycket lyckad och hedrade S-O för arbetet med hemsidan.

När det var dags för hemfärd smet mopsen ut, och jag fick bära den tillbaka in i trädgården, innan vandringen till busshållplatsen kunde återupptas.

Vandringen 4,8 km var en värdig avslutning på vårterminen!

Ledare: Olle

Vandrare: Ola, Jörn, Tommy, Tompa, Stefan, Jan-Erik, Sven-Olov, Ålis, Chrille, Christian och Per som skrev. Göran, Lisbeth och Kari lunchade.

Här finns nu vårens statistik från Christopher

Statistik 2024

Länkar

Saltsjöbadens Samskola – Wikipedia
Uppenbarelsekyrkan, Saltsjöbaden – Wikipedia

Strava-karta från rondellen vid Knut Wallenbergs väg, med tillägg av 1 km från Tippen så blev dagens sträcka 4,8 km
Wednesday Walk | Walk | Strava


Uppenbarelsekyrkan


Vackra trädgårdar


Och till sist Olle o Karis fina trädgård där det serverades fisksoppa...


...för 13 gubbar och Kari o Lisbeth


Samma gubbar från andra sidan bordet


Lisbeth och Hasse hade i samförstånd köpt en present till Olle o Kari


En bok med fina bilder och berättelser av Claes Grundsten


Glass med jättefina jordgubbar och kaffe med iskall punsch

Så var vårens promenader till ända, vi gjorde sällskap till bussen, några fick åka bil med Göran.  
Jag hoppas alla får fina promenader och andra äventyr i sommar så ses vi igen den 28 augusti.

Jag tackar också Olle o Kari för en fantastisk lunch och alla för vin och cancerfondens skraplott som dock inte bidrog med utlovad lunch.

Sven-Olov

 

 

 

Gubbresan 2-4 juni 2024 till Siljansnäs

02.06.2024 08:00

Gubbresan 2-4 juni 2024 till Siljansnäs – reserappytt från Göran Sachs.

Söndag 2 juni 2024

Så drog vi då iväg, Jörn, Christopher, Göran och den sympatiske Janne-reserven Peter Senning söndagen den 2 juni på morgonen – men inte i Jörns fina fossildrivna VW Tiguan, utan i Christophers fina, eklektiska (felstavat, med avsikt) Tesla Modell Y. Detta eftersom Jörn sent omsider upptäckte att hans egen bil droppade olja. Och sånt gick ju inte för sig, där-och-då. Så Christopher ställde vänligt och mangrant upp med sitt eklektiska fordon. Stort Hygglo till dig för denna väntjänst! Men målet för färden kvarstod liksom viljan och nyfikenheten att göra en massa stopp på vägarna till och från. Så småningom visade det sig att vårt största gemensamma problem under färden skulle vara att hålla reda på det antal gånger vi passerade över (oftast) Dalälven/Österdalälven/Västerdalälven. Vi överlev-de denna pärs och är fortfarande vänner.

Hursomhelst, första delmålet var parkernas stad, Enköping, liksom att därstädes besöka gravstenen för stadens son Ernst Westerlund, allmänt känd som "Enköpingsdoktorn". Därför angjorde vi (rätt ordval, rätt samman-hang, rätt betoning) den historiska Vårfrukyrkan, med anor från 1300-talet, för att därstädes dels bese omnämnd gravsten, dels ta in och njuta av de nya, lärorika orden ”epitaf” (minnestavla) och ”fronton” (arkitektoniskt ut-formade trianglar, företrädesvis på kyrkofasader) som Christopher så generöst tvingade oss att förstå. Efter denna klerikala upplevelse placera-des vår muskelinflammerade Göran på en ödslig träbänk i någon vacker park medan Bröderna Brothers fortsatte sin promenad kring intilliggande parker. 

Parkligt tillfredsställda fortsatte vi bilresan norrut, passerade både Sala och silvergruvan, kom fram till världens största dalahäst i Avesta. Vi parkerade intill kyrkan som hade en familjefest för de mindre barnen. Gamla Avesta på andra sidan gatan består av några kvarter trähus i falu rödfärg, fortfarande med boende som gillar 1800-talet. Vi kunde inte låta bli att gå mot Holmen och runda kvarteret bara för att få njuta av naturens samspel med husen. 

I närheten av Hedemora utbrast Peter att vi var nära hans barndoms somrar, så vi fick en oväntad avvikelse och passerade Peters fädernegård i Husby, Husby kyrka, Olofsfors och Stora Skedvi liksom orten Sifferbo, som måste vara alla revisorers hemby. Eller i alla fall hembo. 

Snart nådde vi den illustra orten Torsång, men först måste vi naturligtvis brokorsa någon av Dalälvarna. Torsång har den ovanliga kombinationen (åtminstone i Dalarna) kafé/brygga/båtmack/fulla bilp-platser vilket givetvis fick oss därvarande att njuta av hela arrangemanget, inklusive kaffe och glass. Därefter fortsatte vi målmedvetet norrut, tills vi nådde den unika flottbron i Gagnef. Paus och fotografering följde. Via Djura och Härads-bygden, genom centralorten Leksand for vi för att nå slutmålet Siljansnäs hotell. En träbyggnad med fantastisk utsikt och med en tystnad omkring sig som nästan hörs. Vi kom dit och förstod snabbt att detta var ett ställe som var både stängt och öppet. Samtidigt. Den serviceorienterade värdinnan AnnEva mötte oss och förklarade att egentligen var hotellet stängt p g a lågsäsong, men ändå öppet (för vår skull + två andra gäster) och att vi minsann fick klara oss själva till morgondagens frukost, men att allt skulle vara förberett. Så det fick bli sen middag på pizzeria Bosporen i Leksand istället för den förbeställda middagen på hotellet, framförallt av hänsyn till kocken.
 

Måndag 3 juni 2024

Så sant som det var sagt: frukosten var förberedd för oss och fungerade. Nästan. Det fanns ingen yoghurt. Eller fil. Vi sörjande fick klara oss med havremjölk (men det år ju, typ, inte samma sak). Alltnog, vi visste ju att vi hade ett varv runt Siljan medsols framför oss. Och så blev det – lång dags färd mot kväll. 

Första anhalt var Zorngården i Mora, dit vi så småningom kom fram efter-som hela Mora verkade vara föremål för omfattande vägarbeten och inte ens GPS-kartan kunde hitta framkomliga gator. Väl framme gick vi en guidad tur runt hela Anders Zorns privatbostad, kikade in i hans ateljé intill och avslutade med att gå in på Zornmuséet, där vi dock nöjde oss med att kika i butikens sortiment utan att besöka själva muséet. Anders Zorn framställdes av vår guide med djup och bestående respekt, som en ansvarstagande och hänsynsfull familjefader, som gjort mycket för bygden och orten Mora, trots att de allra flesta av oss hellre känner konstnären som en levnadsglad gamäng, en skicklig porträttmålare som gjort honom närmast världsberömd. Hans fallenhet för unga, kurviga kullor berördes inte alls. Den fallenheten syns bara i hans målningar. Detta var i alla fall en närmast folkbildande upplevelse med mycket värdefull information som fick oss att komma närmare konstnären, som människa och som artist. 

Under efterföljande laddning av Christophers eklektiska bil (Tesla Super-charger) var det fikastund, men eftersom alla gång- och vägmässiga tillfarter till närliggande fik var antingen avspärrade, inspärrade eller avstängda fick det bli Glassbåten, på en flotte flytande i Siljan. Därefter färd på nyasfalterade vägar på väg mot Rättvik. Vi lyckades passera dalahäst-tillverkningen i Nusnäs utan att stanna, men slirade medvetet ner i Vikarbyn för att kolla vackra privathus och spana in badstranden mot Siljan. Framme i Rättvik blev det rustik husmanskostlunch på Sjövillan. Därefter tog den vandrande skaran (exklusive Göran) sig ut på den 628 meter långa bryggan rakt ut i Siljan för att hedra vår grundidé - att vandra tillsammans. Sedan samlades vi åter i Christophers eklektiska bil och for vidare medsols, mot Tällberg. Det var långa uppförsbackar dit men vi lyckades ändå passera alla de gamla kända märkena (Tällbergsgården, Åkerblads, Dalecarlia, Greens hotell) för att till slut hamna högst upp, på Långbersgården, ett ställe som etsat sig fast i Görans minne, eftersom det var där han gick i sömnen, rakt ut i snön, redan 1953, på det dåvarande sportlovet. 

Därifrån var ambitionen att hälsa på Axel Munthes Hildasholm och se den berömda trädgården, men vi kom för sent dit så det var stängt. I stället gick vi granngårds och kunde bese Leksands kyrka och gravplatser, men även där var vi för sent ute, så det man kunde se var stängt. 

Vi hann i alla fall till Det Lokala Bolaget för att bunkra drinkvin till kvällens planerade samling. Nu visade det sig att det till slut blev kebabpizza från den lokala pizzaboden i Siljansnäs, aväten i hotellets matsal med oss själva som gäster, servitörer och underhållare. Kvällen avslutades med kortspel under Christophers eklektiska ledning och med ytterst situationsanpassade och varierande regler. Gissa vem som vann de flesta omgångarna?
 

Tisdag den 4 juni 2024

Allt roligt har ett slut och detta var sista dagen på vår korta Dalaresa. Men först till det roliga: vi nyvakna fick en överraskning till frukost. Vi råkade ut för österrikiska Hilda! Hon var inte bara blond och vacker, hon var dessutom serviceorienterad – bra om man jobbar på hotell. Vi fick yoghurt till frukost, vi blev dessutom ogenerat tilltalade av den förtjusande Hilda. Auf Deutsch und Schwedisch. Tänka sig vilken avresepresent! 

Jörn och Christopher hade tjuvstartat morgonen med en vandring till närliggande Naturum där – enligt vittnen – Christopher hade skrämt livet ur en räv – eller om det nu var tvärtom…? I alla fall dags för avfärd, nu med Falun som första stopp. I Falun ville tre av oss kasta loss och bli guidade ner i den klassiska koppargruvan med sin fantastiska historia. Den fjärde av oss föredrog den något lugnare vistelsen i Carl och Karin Larssongården i Sundborn. Vi tre grottvandrare fick en fantastisk upplevelse i tunnelgångar och bland sprängorter cirka 135 meter under markytan av en kunnig och engagerad guide liksom vi fick ett hum om vilka umbäranden tusentals gruvarbetare tvingats leva under. Historiskt sett visar det sig att 2/3 av Sveriges dåvarande BNP kom från gruvan liksom att ¾ av Europas kopparspån kom från denna enda gruva!

Lagom till lunch förenades gruppen på den lokala lunchrestaurangen på gruvområdet, gjorde en räd in i den förföriska butiken och köpte några dalaorienterade skrytprylar att glänsa med. Sedan bar det av hemåt med ett kort stopp för att beundra den vackra Alfvéngården där vi tog många foton och videor för att kunna skryta om var vi minsann hade varit för våra analoga och digitala vänner. (Den danska målarinnan Marie Kröyer var i sitt andra äktenskap gift med den svenske kompositören Hugo Alfvén, som köpte gården i slutet av 1800-talet. Läs mera på Wikipedia!)

I Avesta temporärt köpstopp i Haglöfs och Bagheeras outlet (bra fyndställe men ingen köpte något). Därefter plattan i mattan för ny Tesla Super-chargeladdning inkl. en nypa SIA-glass utanför parkernas stad Enköping. Sen blev vi plötsligt vanliga svenssonbilister på väg in mot hemstaden Stockholm, släppte av gästen Peter Senning på Klubbvägen i Mörby och fortsatte i Christophers eklektiskt fina Tesla Modell Y in till käraste hemorten Gröfre Östermalm.

Hur ska man då sammanfatta dessa tre dagar tillsammans? Jag försöker: väl förberedd resa, trevligt och sympatiskt sällskap, hyggligt boende, stora upplevelser, tur med vädret samt fantastiska in- och utsikter. Vilka lärdom-ar fick vi? 

1/ Det är roligare att upptäcka sitt eget land än Thailand.

2/ Det finns många fler Besserwissrar än man tror, i sin omedelbara närhet. 

3/ Man kan passera alla Dalälvar man känner till, utan att behöva räkna dem.

4/ Män måste få vara män och kvinnor måste få vara kvinnor.

5/ ”Det här måste vi göra om – fast kanske inte i Dalarna”.

Hälsar yours truly skribent Guran S

 

 

WW - Abrahamsberg - Alvik

29.05.2024 10:30

Tompas tur att leda oss denna onsdag med temat ”Mitt tidiga liv”.

Samling Abrahamsberg, 8 vandrare, soligt och varmt, 5 kortbyxor, 3 långbyxor.
Abrahamsberg är ett av Stockholms smalhusområden och husen uppförda i gult tegel  kallades ”den gula staden”.
Här utspelar sig Tompas tidiga liv. Vi fick veta var alla affärer fanns på den tiden, idag är de kontor eller annat. Ett välbesökt kafé när skolmaten blev för tråkig är idag Bromma records där du nu kan köpa vinyl-skivor.
Abrahamsbergsskolan  där Tompa och Olle kämpade tillsammans.
Dragontorpet som då var parklek, dåtidens fritids, nu lite igenvuxet och öde.
Stockholms stad spolade is på skolans grusplan varje vinter där Tompa tillbringade många timmar med kompisar. När pappa ropade sa kompisarna: Tompa din farsa ropar, du ska hem och käka, varpå Tompa åkte skridskor nerför parkvägen till gatan där skridskoskydd krävdes. Upp till  3:dje våniingen där tidning var utlagd för att slippa ta av grillerna. Äta och sedan tillbaka till kompisarna.
Tompa växer upp och kör ut blommor från Brommaplans blommor.

Nu till dagen idag, vi fortsätter längs den trafikerade Kvarnbacksvägen och viker in på gångväg förbi Lillsjön. Vi träffar många på våra promenader, de springer ensamma eller i grupp. En del promenerar, ofta med hund. Några frågar vilka vi är och då får vi tillfälle att skryta lite. En grupp denna onsdag kom från Lillsjöns dagverksamhet där gåstavar och rullatorer var till hjälp.
Intresse fanns för vår hemsida och kanske att de hittar den på nätet. Det blev lite bristfälliga kontaktuppgifter.

Nu kaffe, rastplats vid Lillsjön.
Nästa intressanta stopp blev Ulvsunda slott där en gång drottning Kristina jagade. Regn faller oväntat och vi tar plats under ett konferenstält eftersom Ålis inte har sitt paraply med sig.
Trevlig pratstund där vi kunde botanisera i Ulvsunda slotts historia, se bifogad länk.
Nu är vi framme i Traneberg och här utspelar sig mer av Tompas barndom.
Liggbob i nerförsbacken trots mors stränga förbud att inte åka där bilar kör.
Mor- och Far-föräldrat bor här med 10 portnummer emellan. Tompa ringde Farmor och förhörde sig om lunchen. Om den inte var bra gick han upp till Mormor istället. En sådan förslagen ung man vilket dock mormor och farmor till slut genomskådade.

Nu har inte Tompa mer att berätta annat än att vi kan välja 2 vägar till Gustafs mat i Alvik, den ena längre än den andra, vi väljer den andra.

Vandrare idag Tompa, Ola, Per, Tommy, Jörn, Janne, Ålis och Sven-Olov som av Tompa fick hedersuppdraget att skriva.
Strava som loggade 5,62km

Morning Walk | Walk | Strava

Länkar med mer information som Tompa berättat om under vägen, det finns ingen länk till Tompas tidigare liv så ring honom om du saknar något.
Abrahamsberg – Wikipedia
Dragontorpet Abrahamsberg – Wikipedia
Åkeslund – Wikipedia
Riksby – Wikipedia
Ulvsunda – Wikipedia
Ulvsunda slott – Wikipedia
Traneberg – Wikipedia



Video-butiken säljer godis o läsk idag


Där var vårt klassrum


Dragontorpet fd Parkleken


Där från balkongen ropades Tompa hem till mat


Tidig arbetsplats som blombud


En annan vandrargrupp, något äldre än vi.


Fika vid Lillsjön


Långa steget före    Foto:Tommy


Ulvsunda slott med...


....regnskydd


Där bodde Mormor   eller     var det Farmor

 

 

 

WW - Masmo - Skärholmen nr2

22.05.2024 10:30

Mackan erkände direkt. “Har inte hunnit hitta en egen sträcka till idag. Eftersom bara sex personer var med på denna vandring förra gången kör jag den igen”. Så blev det.

Den här gången var vi nio förväntansfulla, lättklädda vandrare som fick uppleva samma vägar och stigar, samma slakmota, samma natur men vackrare, samma restaurang. MEN till skillnad från den 3 mars, var allt annorlunda. Kyla och vindpina hade bytts mot värme, moln mot sol, grått till grönt. Fikarasten gjordes vid en liten strand med grillplats och sittbänkar. Utsikt mot Ekerö och Furusund. Kaffet smakade bra och bulle ingick. Tack Mats! Kort sagt var det en härlig försommardag med inbjudande grönska och blomning.

 

I övrigt finns inget att tillägga. Möjligen att vi åt med god aptit trots den som alltid fula inredningen. Gigantiska pitabröd serverades stekheta direkt från ugnen. Kaffet kom i pulverform och mjölk saknades (tror de gick och handlade medan vi väntade).

 

Vi som njöt av varandras sällskap i kombination med trevlig sträcka voro: Mats som ledde, Sven-Olov, Chrille, Tompa, Olle, Ålis, Ola, Jan-Erik samt rapportör Jörn

 

Länkar
Johannesdal – Wikipedia

Strava-karta
Wednesday Walk | Walk | Strava


 


Redo   att...Vilket dystert gäng! Vi sken upp när vi kom ut och ...


... fick möta Mats


Vårbybadet i solsken


Varmt och skönt 


Ekerö


På väg till badplats och...


...fika


Lugna vatten


Här har bävern härjat

Se här promenaden 7 veckor tidigare 
WW - Masmo - Skärholmen
 

 

 

 

WW - Farsta Strand - Hökarängen

15.05.2024 10:30

Ja, se det var bröder bröder, söder om söder. Minsann fick vi Den Första Sommarvandringen med både plusgrader och strålande sol. Sammanfattningsvis kan sägas att det var Det Stora Återseendets vandring (fast denna gång var det både varmare och soligare än när vi var där senast, kanske vintern 2022?) som tog oss på någorlunda spänstiga ben och fötter längsmed den nordöstra sidan av sjön Magelungen. Sjön har många sidor, är 5,6 km lång och på sitt bredaste ställe 1,5 km, strandlinjen 16,8 km och medeldjupet 5,1 m. Från Farsta Strand t-banestationen ner till Magelungsskolan och ner till sjökanten, sedan styrbords gir och längsmed strandstigen, förbi villa Dagaborg. Fram till fikapausen vid strandbadet nedanför Strandkaféet där fler än vi passade på att solbada, fortsatte längsmed sjölinjen och under Ågestabron, förbi Farstastrandsbadet och Farsta Gård och ända fram till den gamla militärbron (Farstanäsbron) från första världskriget och som fortfarande finns kvar. Sedan vek vi österut på vackra Vildandsgatan, skymtade en gammeldags järnvägsövergång och passerande pendeltåg i fjärran, korsade Magelungsvägen, snäv och krokig uppförsbacke på Fagersjövägen och förbi nybyggt BMX-center för cykelsjuka ungdomar och sen in i vackra Fagersjö. Fagersjö ligger utmed sjön Magelungens norra strand och har en area på 175 hektar. Pendeltåget på Nynäsbanan passerar men utan att göra uppehåll. En tidigare station lades ner i maj 1963. Pendeltågstrafiken på Nynäsbanan startade drygt tio år senare, i juni 1973. Frågan om en pendeltågsstation i Fagersjö har trots detta hittills inte aktualiserats. En tidigare centrumbyggnad revs 2006 och ersattes av tre bostadspunkthus. I Fagersjö ligger Högdalstoppen 1 och 2, två av Stockholms högsta punkter, med vidsträckt utsikt över södra Stockholm.

Vandrande Vålnader denna gång voro arrangören Ove, Ålis, Chrille, Tommy, Sven-Olov, Ola, Jörn, Jan-Erik, Stefanonisse, Jan S, Per, Roland och yours truly skribent Guran. Vi loggade modiga 7,8 km, trots Görans åtskilliga sittpauser. Till slut hamnade vi till lunch på gamla bekantingen Il Contadino på Sirapsvägen, där vi varit tidigare, ett perfekt lunchställe med närande mat och beskäftig och serviceorienterad personal. Och nära till t-banan tillbaka till stan, där några av oss fick möta ivriga och alerta elever från någon skola och som haft friluftsdag. Flera av dem (tjejjerna) reste sig galant och erbjöd sittplatser när Tommy högljutt uppmanade dem i den fullsatta vagnen att ”här kommer di gamle, vem reser sig och erbjuder en sittplats?”. Omedelbar effekt och en härlig diskussion fortsatte ända fram till Medborgar-platsen. Sen dess tror vi fortfarande på dagens elever…..

Strava-karta
Wednesday Walk | Walk | Strava


Författartorg lockade till promenad...


... längs Magelungens boardwalk


Fina möjligheter till paus...


... och kaffe


Föreläsning om sjön Magelungen


Vacker villa i Fagersjö


Stockholms BMX-park

WW - Saltsjö Duvnäs - Sickla

08.05.2024 10:30

Samling vid Slussen för att ta 25 F (F som i Foxtrot )  det blev inte Foxtrot bara 25 då bussens skylt var trasig. Det blev ett uppsamlingsheat då Chrille steg på i Henriksdal,  Tommy med dam klev på senare o väl framme mötte Olle.  Vi ställde kosan mot Järlasjön och följde stigen norr om sjön mot Kranglan, en byggnad som uppfördes av Nacka kommun för vård av seniora sjuka medborgare.
Idag är det en bostadsrättsförening som rustat huset till utseende av stilig herrgårdsbyggnad.
En välputsad Bentley parkerad utanför visar att de lever goda dagar. 
Hembakad sockerkaka bjöd värdparet på vid raststället som låg vid Beachvolleyplaner o Boulebanor där man säkert har livlig aktivitet när
vädret tillåter.  En dragnagel (Glen Moray singel malt ) bjöds för att höja värmen.  
Vår vandring fortsätter via Nackamasten mot Hästhagen där Ölbryggaren Otto Neumuller 1902 lät uppföra en av arkitekt Edvard Bernhard ritad byggnad.  Sen 1935 har Ersta Diakonianstalt huserat där med olika verksamheter.
Backe upp och backe ner tills vi kom till Lilla Kvarngården belägen intill Nacka Ströms utlopp i Sicklasjön, där fanns mjölkvarnar redan på 1500 talet.   Fortsättning västerut längs med Sicklasjön för  lunch på Bauhaus tidigare Fredells. Nöjda o mätta av god vällagad mat skiljs vi åt för att fira Kristi Himmelsfärdshelg.

Deltagare  Per, Ola, Chrille, Sven-Olov, Olle, Ålis, Dagens värd  Tommy med gäst Astrid och jag som skrev, Jan-Erik

Kranglan – Wikipedia
Nackasändaren – Wikipedia
Hästhagen, Nacka kommun – Wikipedia
Nacka gård – Wikipedia       Här finns info om Lilla Kvarngården

Strava-karta
Wednesday Walk | Walk | Strava


WWalkers i regn


Wandra vidare


Kranglan


Kranglan i närbild


Astrid bjuder på sockerkaka.


Ölbryggaren Otto Neumullers villa 


Lilla Kvarngården


Walking in the rain.          Fotograf: Astrid


Nacka kommuns finaste stubbe

 

WW - Valborg

30.04.2024 20:00

 


Älvsjö Gamla IP
Aldrig sett så mycket folk där sedan 1981
Hälsar Roland

 


Jag kom aldrig ut till elden den här kvällen så jag har plockat ur mitt arkiv.
Den här mannen passerade mycket lägligt när det brann som bäst.
Det är på Sollerön 2013 och det var också på en tisdag, troligen ingen promenad 1 maj då heller.
Vår hemsida med rapporter tog sin början 2014, då var Valborg  på en onsdag, ingen promenad.
2019 var 1 maj på en onsdag och då promenerade vi inte heller.
Lite värdelöst vetande så här inför sköna Maj.
/Sven-Olov

En länk också
Valborgsmässoafton – Wikipedia

 

 

WW - Karlaplan - Filmhuset

26.04.2024 16:18

Plaskdammen vid Karlaplan till Filmhuset

När nästan alla var samlade 10.30 började vi gå mot Djurgårdsbron, där, enligt dagens ledare Christopher, information om dagens vandring skulle kungöras. Jörn anslöt redan under Banérgatan och Ola nere vid Djurgårdsbron. Christopher utlovade några tidigare ej gångna sträckor, vilket kändes osannolikt när vi förstod att vi skulle gå på Djurgården.

Det skulle dock visa sig stämma då vi vid Vasamuseet tog den övre vägen och kunde beskåda Galärvarvets gamla torrdocka som nu är hopbyggd med Vasamuseet. En sällan nyttjad väg. Vidare till Galärvarvskyrkogården som flera av oss nu besökte för första gången. Se länkar för fyllig information.

Vid Skampålens torg i den av stadsmuseet blåmärkta Djurgårdsstaden fick vi höra lite om Jörns systers lägenhetsaffärer. Efter ett kort stopp för gruppfoto vid Museum of Wrecks fortsatte vi förbi Skansen. Nu hade vädret blivit så bra med sol och blå himmel, att jag var tvungen att ta av tröjan.

Fikarast denna gång blev det i en liten paviljong vid Rosendals slott. Rosendalsvasen i slottets trädgård på nio ton var under renovering, och kunde inte beskådas. Den var inpackad i en vädersäkrad byggställning. Vi genade över Djurgårdsbrunnsviken mha Folke Bernadottes bro, och kom att titta på den nya domen vid Tekniska museet. Belönad med Kasper Salin-priset.

Vidare över Gärdets gräsmatta för det hägrande målet lunch i Filmhuset.

Lunchens avslutande konversation kom att röra bordsskick. Christopher och Tommy vägledde oss generöst med regler för hur bestick ska placeras i olika skeden av en middag. Vidare rekommenderades å det bestämdaste att tallrikar för varmrätt ska vara varma vid servering.

En fin vandring med flera för mig nya platser, 6,1 km enligt Strava.

Vandrare: Christopher som var ledare, Stefan och Nisse, Jörn, Ola, Tommy, Ålis, Sven-Olov och Per som skrev rapporten

Länkar

Galärvarvskyrkogården – Wikipedia

Djurgårdsstaden – Wikipedia

Galärvarvet – Wikipedia

Strava-karta

Wednesday Walk | Walk | Strava


Plaskdammen


Narvavägen 8      Kvarteret 
 Stallmästaren 4 – Wikipedia


Strandvägen 49      Foto: Christopher


Galärvarvets gamla torrdocka


Galärkyrkogården 


Önnert Jönsson     Foto: Christopher

Önnert Jönsson – Wikipedia

Vandrande Vrak - Nej inte än


Djurgårdsstaden


Fikarast


Folke Bernadottes bro


Nya domen vid Tekniska museet

 

 

 

 

WW - Gärdet - Kräftriket

17.04.2024 10:30

Med Gärdets södra entré som utgångspunkt undrade man varthän skulle benen styra oss den här gången? Ålis promenader startar alltid på Gärdet, och förväntan på överraskningar är låg. Därför blev dagens vandring, om inte succé, så i alla fall lyckad. Temat var “vårblommor”. Således riktades blickarna mestadels nedåt. Och visst fick vi se dem; snödroppar, scilla, pärlhyacint, krokus, tussilago, vitsippa, blåsippa, vintergäck bland annat.  Med blicken höjd sågs bräcklig pil blomma i Starrängen, samt videung (sälg), men körsbärsblomningen har knappt hunnit starta. 

En kall, isande, nordlig vind har dragit ned över oss och ersatt den varmluft som några dagar gav oss hopp om ett behagligare uteliv. Växterna tycks inte känna till nattfrosten, utan fortsätter oförtrutet att färga naturen. Det är vi glada för!

 

Som framgår av Stravakartan fick vi ännu en gång uppleva Lill-Jansskogen, universitets campus, Kräftriket med dess favoritkrog Värdshuset Kräftan. Där väntade redan Göran på oss. Han ville berätta om ett speciellt arrangemang den 4-5 september. Övernattning på Hotell Havsbaden i Grisslehamn. Trerätters middag, frukost, spa och bastu med stor simbassäng. 

Ytterligare lite kultur och vandring ingår också. Mer om hur vi tar oss dit och hem, samt några detaljer får du veta senare. För allt detta betalar du endast 1.500 riksdaler. Hustru, kk, älskarinna välkommen. Se till att anmäla ditt intresse till Göran! 

 

Vi som kom och gick voro Ålis (ledare), Christopher, Christian, Per, Chrille, Tommy, Ola, Janne (avvek vid Ugglekällan), samt Jörn vid iMacen. Stravan klockade 5,75 km.

 

Stravakarta från Christopher:

 

 

 

 

WW - Sollentuna station - Edsviken - Sollentuna centrum

10.04.2024 10:30

Förra veckans noll-gradiga och ganska ansträngande promenad i hård motvind och halt underlag med snö och is, hade denna dag förbytts i 15-gradigt gråväder med relativt stark vind, som dock växlade mellan mot- och medvind. Detta var troligen en av anledningarna till att uppslutningen var nästan dubbelt så stor denna vecka jämfört med förra veckan. En annan anledning var att vi för första gången på länge skulle få återse vår ”uråldrige” WW-broder Carl Magnus Svahn, som haft en tuff sjukdomsperiod.

Återseendet på pendeltågsstationen var mycket hjärtligt, trots att CM genast meddelade att han nästan omgående skulle avvika. Desto mer glädjande var beskedet att han skulle dyka upp igen till fikapausen.

När vi lämnade pendelstationen var stämningen hög med ivrigt ”informationsutbyte” (tjattrande), vilket gjorde att intresset för att inleda konversation med de ivrigt välkomnande kvinnorna med info om Jehovas vittnen var synnerligen svalt. Efter en kort promenad till Kung Agnes väg 9 (där CM bott de senaste 14 åren) avvek förutom CM även Göran (som hade ont i ett ben). Vi övriga fortsatte frimodigt ner till den isbefriade Edsviken under Olas eminenta ledning och berättelser om sitt boende även i denna del av Stor-Stockholm (liksom i så många andra delar).

Vid Segeluddens båtvarv berättade Ola att det var där hans första segelbåt hade legat samt pekade ut Bergendal, Landsnora och Edsberg på andra sidan Edsviken, liksom deras olika statusvillaområden. Vid vår vandring mot Edsbergs slott kunde vi konstatera att det även på vår sida av sjön finns en hel del statusvillor.

Väl framme vid helt nyrenoverade Edsbergs slott (där fönstren renoverats med linoljefärg), kom CM och Göran med utlovat kaffe och dessutom stora, nybakade bullar som vi avnjöt inte långt från ett större gäng kvinnor som också var ute på vandring. Ola berättade att ett stort angränsande hus hade huserat världens största motorcykelmuseum, men att denna fantastiska samling numera finns till allmänhetens beskådande på Tidö slott (vilket han varmt rekommenderade den närvarande delen av allmänheten att göra).

Styrkta av gentilt mellanmål, kunde vi utan alltför stor sorg passera numera stängda Edsbacka krog för att fortsätta på små pittoreska villagator i Häggvik, vars byggnation har påverkats av ett stort antal stenålders- och vikinga-gravar (vilket Ola kände till).

Via bl.a. Lupin- och Klövervägen (som namnen till trots inte visade upp sådan växtlighet) tog vi oss tillbaka till Sollentuna centrum för att uppleva ”Sollentuna-pensionärernas favorit-lunch-krog” (enligt CM), nämligen Hamilton. Där kunde vi konstatera att de flesta gästerna var kvinnor med nästan lika hög medelålder som den gästande manliga vandringsgruppen. I den senare fanns det denna dag en person som höjde gruppens medelålder genom att fylla 77 år. Gruppens övriga medlemmar hyllade Ålis genom att skåla med och för honom i fluidum som till hans ära i de flesta fall saknade alkohol.

Stort tack till Carl Magnus och Ola från dagens övriga vandrare som var Olle, Jan-Erik, Sven-Olov, Chrille, Christopher, Jörn, Per, Ove, Göran, Ålis, Stefan och (vid tangentbordet) Christian, medan Jan uppenbarligen hade fastnat i tandläkarstolen.

Edsbergs slott – Wikipedia

Strava-karta från Sven-Olov  Vi gick 6 km 
Wednesday Walk | Walk | Strava


Turebergshuset


Sankt Eriks Kyrka


Edsviken 


Edsbergs Slott


Där Carl Magnus bjöd på kaffe o bulle


Jag hejar också på ett lag             Foto: Christopher


Tillbaka till Sollentuna centrum och...


...dagens lunch på...


...krogen Hamilton

 

 

 

1 | 2 | 3 >>