Promenader HT 2021

WW - Nybroplan - Artillerigatan

08.12.2021 10:00

Vi steg ombord på SLs kanske inte vackraste fartyg vid Nybroplan i ett gråmulet och kallt väder och tillbringade färden till Nacka Strand under trivsamt småprat. Väl framme stod dagens ledare Hasse för dagens överraskning då vi uppmanades sitta kvar och de kamrater som väntade på oss beordrades borda fartyget och resan fortsatte mot Lidingön och andra för oss okända hamnar. Hasse trollade fram glögg och pepparkakor och stämningen steg i takt med att termosen tömdes.

Väl framme vid Ropsten gick vi av och gick mot kungliga Norra Djurgården efter det att Hasse berättat om värmekraftverket vid Värtan, det största i världen när det invigdes 1986. Norra Djurgårdsstaden passerades på andra sidan Husarviken, kälkbacken öster om Fiskartorpets backhopptorn bestegs och färden gick vidare på de vindlande stigarna i skogarna. Jörn läste på en skylt om att man under första hälften av 1800-talet under ett år dödade 237 vargar i dessa skogar.

Vid Ugglevikskällan träffade vi överraskande den från coviden rehabilterande Christian Juul som anslöt till gänget någon kilometer. Östermalms IP korsades och slutligen landade vi för dagens traditionsenliga lunch hos Hasse och Lisbeth på sekunden kl 1230.

Vi vandrade 7 km och med på färden var Hasse, ledare m m, Jan S, Mats, Göran, Jörn, Tompa, Stefan, Ålis, Jan Erik och Christopher, vid tangentbordet.

Lisbeth och Randi välkomnade oss med glögg o pepparkakor och sedan avnjöt vi delikata älgköttbullar med svampsås, grillad potatis och morötter samt sallad med efterföljande kaffe o dyl med chokladkaka. Utöver dagens vandrare deltog i lunchen även Roland, Per, Ove, Jarl och Carl Magnus.

Gänget tackade för den fantastiska lunchen och Carl Magnus överlämnade en av Sven-Olov producerad fotobok från våra vandringar till allas vår Hasse som tack för året som gått. (Anm: Boken kan beställas från S-O, sven-olov.zetterstrom@telia.com / 073-024 42 80).

Därefter delgav Christopher de sifferhungrande kamraterna höstens och årets statistik och konstaterade bl a att Ålis och Sven-Olov var de flitigaste vandrarna för såväl hösten som året medan bronsplatsen kneps av Tompa för året och Jan S för hösten.  I snitt har vi varit knappt 9 deltagare per vandring och gått 9,1 km. Totalt har vi tillsammans gått närmare 130 mil; en sträcka motsvarande Stockholm – Kiruna.

De främsta ledarna under året har varit Jörn med 4 vandringar följt av Hasse med 3,5 och Carl Magnus med 3. Göran har varit den i särklass flitigaste skribenten med 8,5 referat följd av Christopher med 4 och Carl-Magnus, Per och Sven-Olov med 3 vardera.

Under den efterföljande sittningen beslutade församlingen att utse ett arbetsutskott med uppgift att omhänderta gemensamma angelägenheter bestående av Hasse, Olle, Carl-Magnus och Christopher. (Allvarsamma miner under denna sittning. Min kommentar S-O)

Och så avslutas detta år i fortsatt skugga av pandemin som dock bjudit på härliga vandringar och dito umgänge på välkända och okända platser i vår underbara huvudstad med omgivningar!

God jul och Ett Gott Nytt 2022 önskas er alla av den på tangentbrodet knattrande

Christopher :-)

Statistik från Christopher
Statistik 2021

Strava-karta från Jörn
Wednesday Walk | Walk | Strava

 

 

 

WW - Gärdet - Karlavägen

01.12.2021 10:15

Efter start från södra ingången till Gärdets tunnelbanestation kom vi snabbt ut på Ladugårdsgärdet och med solen i ögonen satte vi kurs mot Kaknästornet. På gärdet sågs flera personer som rastade sina hundar och det kunde konstateras att alla hade minst 2 hundar som rastades. Kanske ett tecken på välståndet i området. Innan Kaknästornet gjorde vi en liten omväg genom att passera över innergården på det nya flerfamiljshuset 79€Park ritat av den danske arkitekten Ingels. I bottenvåningen på detta tjusiga bostadskomplex hittade vi också ett hunddagis Changdobels kanske lika elegant som lägenheterna i området.

Efter Kaknästornet passerats fortsatte vi på solsidan av skogsdungarna förbi en träningsanläggning för Djurgårdens idrottsförening och sedan förbi djurkyrkogården där även en häst är begravd bland alla smådjuren. I solen framför kruthuset tog vi rast och Christopher serverade gott kaffe med läckra gifflar med mandelmassa. På Lilla Sjötullbron berättade Hasse att när han var idrottslärare vid Stockholms högskolor på 70-talet så hade studenter tävlat i simning under isen mellan Lilla Sjötullbron och Djurgårdsbron en sträcka på 1600 meter på Luciadagen. Även idag låg det en tunn is på vattnet.

Vandringen fortsatte sedan en bit på Kärleksstigen förbi Villa Gröndal där Fröding bott, över den nya Folke Bernadotte bron.  

Den goda lunchen avnjöts på restaurang K-märkt på Karlavägen. Maten betalades efter vikten på maten man lagt på tallriken vilket blev dyrt för Ålis. Vi som vandrade Carl Magnus, Chrille, Jan S., Jörn, Hasse, Sven-Olov, Ålis och Tommy tackar vår eminenta färdledare för denna omväxlande och trivsamma vandring i den bleka december solen.
Vi gick 9,4 km.
Vid pennan Carl Magnus och bilder och Strava karta från Sven Olov.

Strava-karta
Wednesday Walk | Walk | Strava


Se promenad 16-03-16 med gruppfoto på samma plats
WW - Gärdet - Narvavägen :: WWalkers (webnode.se)

 

WW - Bagarmossen - Hellasgården

24.11.2021 10:00

Du som var med på denna vandring kan, nästa gång du flyger från olika delar av Sverige och ska landa på Bromma, med stolthet knuffa din medpassagerare i sidan och påstå följande, fem minuter före landning: ”Om du tittar ner på landskapet här nedanför så kan jag berätta att här har jag vandrat för inte så länge sedan och kan berätta hur det ser ut”. Kort sagt, en stor del av dagens vandring följde inflygningsområdet till Bromma flygplats – fast vi såg det från marken.

Det ska till ett spanskt kungaparbesök och en nytillträdd kvinnlig statsminister som påtryckningsmedel för att allas vår Hasse beslöt sig för att åter ansluta sig till oss. Tillsammans 14 vandringshungriga deltagare som samlades denna novembermorgon utanför tunnelbanestationen. Bagarmossen har tydligen blivit den hottaste hipsterförorten hittills, nu när Söder blivit för dyrt och för fullsatt av potentiella kulturelitister. Så nu har de skäggiga, medelålders, lådcykelåkande papporna med cykellådan full av barn (alla med cykelhjälm, naturligtvis) dragit söderut och funnit sin fristad i Bagis.

Vandring sydostvart mot Brotorpskärret och Skarpa by, snuddade vid Tyresövägen (länsväg 229), framme vid Ältasjöns västra strand. I likhet med Jesus gick vi sedan på vattnet från Kasby till Stensö, rundade södra viken och fick inom kort en välbehövlig fikapaus i naturen, inte långt från Stavsborgs-skolan. Vederkvickade strövade vi genom Älta Gård & idrottsplats och Kolarängen för att sedan huvudstupa kasta oss in i Nackareservatet, gå en snutt av Sörmlandsleden, passera Storängsbergen för att till slut nå målet, Hellasgården, södra Stockholms svar på Lidingös Bosön. Ingen bastu- eller vinterbadare hade anmält sig varför vi gick raka vägen i kaféet och beställda en näringsriktig linssoppa med tilltugg.

Vandrande vålnader denna gång voro arrangören Stefan tillsammans med Christian, Ålis, Hasse, Tompa, Chrille, Sven-Olov, Janne, Jörn, Carl-Magnus, Ove, Jan-Erik, Christopher samt yours truly Guran. Vi loggade 10,7 km eller drygt 16.500 steg.

Strava-karta från Sven-Olov
Wednesday Walk | Walk | Strava


Likt Jesus vandrade vi på vattnet över Ältasjön.

 

 

WW - Handen - Vega

17.11.2021 10:00

3 anmälda och undertecknad.
I sista timmen kom en anmälan på grund av inställd läkartid.
Vi var nu 5 vandrare med Rudans friluftsområde framför oss.

Start vid Rudans gård med anor från 1600-talet. Vidare runt sjön Nedre Rudan och in i skogen för att komma fram till den discgolfbana som finns där. Från vår fikapaus blev vi åskådare till 3 killar som var duktiga på att kasta frisbee.
Promenadvänliga Gula stigen med angränsande Vilsestig, mycket kuperad terräng med det 30 meter höga Elefantberget. Gula stigen var efter uppförsbacken försedd med Rumpbänk på vilken man kunde pusta ut även med skidor på när den tiden kommer.
Ut ur skogen och in i Kolartorp, äldre villaområde med 60-tals arkitektur och gillestugor i källaren.
Väl framme vid lunch hade vi att välja på 2 ställen. Vegabaren och Al Forno i Port73.
Jag presenterade Vegabaren som  hamburgerbar vilket inte godkändes av Ålis. Det blev fish and chips på Al Forno där jag presenterade Vegabaren som ett kultställe i den svenska hamburgerhistorien.
Vi hade sedan ytterligare 2 km till Vega station för vidare hemfärd.
Vi bara måste passera Vegabaren på vägen till pendeln och nu är den utsedd till ett kommande lunchställe.
Se länk och historien om ”tillplattad köttbulle”.
I Vega har gatorna maritima namn och vi gick Timvinkelvägen och frågade oss, vad är en Timvinkel?
Kanske någon vet i vårt marin-marinerade sällskap? :)

Vi 5,  Carl Magnus, Ålis, Chrille, Ove och Sven-Olov, både ledare och vid pennan.
Vi vandrade 8,2 km + 2 km efter lunch till pendeln.

Rudans friluftsområde och naturreservat - Haninge Kommun
Rudans gård – Wikipedia
Elefantberget – Wikipedia
Vegabaren har en lite bökig hemsida sett ur vårt professionella perspektiv men här kommer du direkt till dess historia.
Vegabaren 

Strava-karta från Sven-Olov
Wednesday Walk | Walk | Strava


 

 

WW - Skarpnäck - Hökarängen

10.11.2021 10:00

De som gick; Ove ledare, Carl Magnus, Ålis, Christopher, Stefan, Nisse, Olle samt Mats.

Ove lät oss välja rutt. Vi valde den mellersta rutten,9.1 km.
Vi gick från Skarpnäcks  T -banestation mot Listuddens kolonistugeområde, längs Flatensjön fram till Orhem.
Där ur en röd Volvo trollade Ove  fram kaffe, te och bullar. MYCKET TREVLIGT.
Sedan berättade Ove något om Gebers konvalescenthem, numera Gebers Kollektivboende.
Geber var en Bankir som testamenterade en del pengar så att hemmet kunde byggas.
Därefter fortsatte vi till Ersta sjukhem förbi handikappbadet, längsDrevvikens strand, passerade Nynäsvägen och snart var vi i Hökarängen där vi nådde lunchstället  ’Il Contadino’.

Vid pennan Stefan

Gebers konvalescenthem
Gebers konvalescenthem – Wikipedia

Skyltar Hökarängens centrum.

 

 

Strava-karta från Carl Magnus
https://strava.app.link/HysVFAXg6kb

WW - Masmo - Fittja

03.11.2021 10:05

En förväntansfull och fåtalig skara inväntade vid Masmos i berget insprängda t-banestation i ett gediget gråväder dagens ledare Jan S som dök upp på den nya starttiden 1005. Redan efter några hundratals steg passerade vi dagens första kulturintryck i form av hus ritade av den för församlingen välbekante arkitekten Ralph Erskine. Efter ytterligare någon kilometer kunde vi beundra ett av Ferdinand Boberg ritat hus då även den av idoga aktieaffärer något försenade Christian J hann ikapp oss.

Gömsta äng, Huddinge kommuns minsta naturreservat med sina 5 hektar, beundrades och dagens värsta backe bestegs. Så småningom kunde vi avnjuta St Botvids kapell med sina tre vackra klockstaplar. Jan bjöd på pulverkaffe (överraskande gott) och säsongens första lussegifflar vid foten av Flottbrons skidbacke varvid en etymologisk diskussion fördes om dykdalb som kunde ses på Albysjön.

Flottbron tog oss till sjöns västra strand över kanalen som skapades i början av 1900-talet. Den av LM Ericsson förvärvade Alby gård och byggde om den till sitt nuvarande utseende i slutet av 1800-talet. På området verkade även den kände industrimannen Gustav Dalén som vid ett experiment drabbades av en olycka och miste synen.

Vid Fittja gård avslutades dagens tur med ett besök på restaurangen på Mångkulturellt Centrum som överraskade med en fantastisk vegetarisk buffé där grönkålssoppan blev de flestas favorit.

Dagens avslutades med en promenad till Fittja t-banestation och vi vandrade totalt 8 kilometer på stundtals rotrika och backiga stigar. Dagens deltagare var Jan S (arrangör och ledare), Christian, Jörn, Ålis, Mats, Sven-Olov och Christopher, vid tangentbordet.

Myrstuguberget – Wikipedia
Dykdalb – Wikipedia
Här finns en något mer dramatisk berättelse om dykdalben
Flottans Män Karlstad (flottansman.se)
Alby gård – Wikipedia

Stravakarta från S-O
Wednesday Walk | Walk | Strava

 

 

WW - Nyköping

27.10.2021 10:42

ONSDAGSVANDRINGEN i Nyköping 211027 startade vid Centralstationen där 9 vandringssugna vandrare möttes Görans vän i Nyköping Gunnar Engström.

Med Gunnar som guide vandrade vi Repslagaregatan och Bagaregatan  mot Nyköpings gå- och shoppinggata Västra Storgatan.
Tidigare när Riksettan mot Stockholm gick genom staden gick trafiken längs denna gata. Längre fram på Storgatan vid Stora Torget såg vi på ett gammalt klocktorn som överlevt flera stadsbränder samt ett nybyggt stadshus. Vi tog sedan Behmbrogatan ned till Nyköpingsån till ett monument över artisten Ulf Peder Olrog en av Nyköpings kändisar. Roland berättade om hans liv och vi nynnade några av hans låtar.
Vi följde sedan Nyköpingsån en bit förbi ett litet vattenfall ned mot Nyköpingshus. Vi tog sedan vägen förbi Allhelgonakyrkan, en vacker gammal kyrka där Gunnar ibland spelade flöjt och anslöt sedan till Hälsans stig. Vi fortsatte vår vandring längs hälsans stig genom äldre och yngre stadsbebyggelse förbi en stor sport och fritids anläggning med många hallar ned till Stadsfjärden. Längs hela Stadsfjärden fanns en 1km lång brygga som en del av ett stort roddstadium från Gert Frediksson tid  som roddare. Efter den vackra strandpromenaden längs Stadsfjärden kom vi till hamnen och strax ovanför den statyn av Gert Fredriksson med sin kanot.
Vi gick genom slottet Nyköpings hus och lunchen intogs sedan i NK-villan ett vackert gammalt hus från 1896 ursprungligen byggt för industrimässan  i Norrköping och sedan flyttad till Nyköping där NK hade fabriker.
Vi som var med (Carl Magnus, Jan-Erik, Jörn, Mats, Sven-Olov, Tommy och Ålis) tackar våra guider Göran, Roland och Görans kompis Gunnar för denna innehållsrika och mycket intressanta vandring.
För Nyköpingshus historia hänvisas till följande länk: Wikepedia, 

nkvillan.se
Ulf Peder Olrog – Wikipedia
Nyköpingshus – Wikipedia
Nyköpings kommun – Wikipedia

Vid pennan Carl Magnus. Strava visade 7,9 km.
Det var c:a ytterligare 1km tillbaka till järnvägsstationen innan vi kunde påbörja hemfärden.

Strava-karta från Sven-Olov
Wednesday Walk | Walk | Strava

 


 

 

WW - Alvik - Vällingby

20.10.2021 10:00

Instabilt väder denna dag, men vi har tur, som slipper regn. Temperatur ca 11 grader.
Samling vid Alviks Torg. Promenaden börjar med att vi går åt öster ner till vattnet.
Medan vi följer strandlinjen har vi en fin utsikt över Essingeöarna och Tranebergsbron.
Efter att ha passerat bron, så blir det tyst och lugnt. Vi har då kommit till Minneberg.
Ett fint bostadsområde vid vattnet. Det blev klart 1987. Här har tidigare (1850-1960)
funnits spritfabrik, färgfabrik, stärkelsefabrik, gardinfabrik, benmjölsfabrik (lim) och
glasbruk för ölflaskor. Namnet Minneberg kommer troligtsvis från grosshandlare Carl
Wilhelm Brincks fru Wilhelmina. Carl var agent för Carnegie Porter.
Vi går på fina promenadvägar beströdda med gula höstlöv och utsikt över vattnet.
Vi passerar Traneberg och går på Margretelundsvägen där Tommy som liten körde liggbob på gatan.
Vid Ulvsunda slott försöker en utbrytargrupp ta över ledarskapet och tar ett stickspår,
men inser efter tag att dom vill komma tillbaka till oss andra.
Vem vet, kanske var det den blå ådran som kallade vid slottet. 

Söder om Bromma Golf går vi in i ett koloniområde där Christopher frågar en boende om han bjuder på fika,
men tyvärr har han stängt för säsongen. 
Han tipsar oss om föreningshuset, som heter IRIS och ligger alldeles nära.
Där bjuder
Jörn och Christopher på fika och bullar vilket uppskattas mycket.
På denna koloniförenings festplats finns det skjutbanor, dansbana, scen och en fin pissoar med spolning!
Vi fortsätter 
vår vandring på fina promenad vägar som är nya för WW.
På väg till slutmålet Vällingby, 
så passerar vi Ängby och Råcksta.
Lunchen intar vi på restaurang ”re:bel” som kör med 
ett annorlunda recept.
Man köper en Bowl (skål) som man sen får välja vad den ska innehålla.

Det var roligt och gott.
Tack Jörn för en fin promenad.
Deltagare: Olle, Tommy, Mats, Sven-Olov, Ålis, Carl-Magnus, Christopher, Jan S och Ove.

Vid pennan: Ove

Strava-karta från Sven-Olov
www.strava.com/activities/6140275585

 

 

 

WW Jubileumsvandring

13.10.2021 10:00

Solen strålade från en bar himmel. Precis som det ska vara när onsdagsvandrarna firar årsdagen av första vandringen. Dagen till ära var sträckan densamma som för tio år sedan, dock något avkortad. 

Hasse och Olle är våra pionjärer. Jag tror inte de hade kunnat ana den lyckade utveckling som är en realitet idag. Succén beror på ett enkelt koncept. Motion till fots 1g/vecka, start onsdagar kl. 10.00, lunch efter ca 10 km. Efter ett år var vi ungefär 15 äldre herrar. Resten känner du till. 

 Samling vid Linvävartorpets busshållplats. Vi gick medsols runt Brunnsviken till Kräftriket där lunch intogs. Först direkt in i Hagaparken, passerade Koppartälten och där bakom Fjärilshuset. 

Hagaparken är en del av den världsunika Kungliga Nationalstadsparken som skapades 1995. Den sträcker sig över en mil, från Ulriksdal och Sörentorp i norr till Djurgården och Fjäderholmarna i söder. Parken omfattar ett 27 kvadratkilometer stort område och innehåller bland annat norra Europas största bestånd av gamla ekar liksom ett 20-tal muséer.

 Fjärilshuset ägs och drivs av en privat entreprenör sedan 2006 och är Solnas näst mest besökta destination (efter Friends arena) med årligen över 200.000 besökare. Här finns bland annat tropiska larver och fjärilar inomhus i ett tropiskt klimat samt norra Europas största akvarium, 2,8 miljoner liter vatten för de exotiska revhajar som finns där. Här finns också den nyanlagda 'Fjärilsstigen' som pedagogiskt visar hur man kan underlätta livet för insikter bara genom att låta bli att klippa gräsmattan och istället låta den bli vildvuxen.

 Längst upp i norra Brunnsviken ligger den så kallade Polska Udden. Namnet kommer från det faktum att när Ulriksdals slott byggdes 1638-45 var dåvarande kungen tvungen att 'importera' polska arbetare till slottsbygget och de fick bo där på udden. Udden är avskild från Ulriksdalsvägen av den fyrfiliga Bergshamraleden.

 Vid pausen i norra änden av viken bjöd Olle på skalade (!) apelsinklyftor, och vid paus nummer två vid Kafé Sjöstugan bjöds vi på gott kaffe och kaka. 

 Tivoliparken är belägen på en landtunga som skjuter ut i norra delen av Brunnsviken i stadsdelen Bergshamra.  Den södra delen av Bergshamra koloniområde anlades i början på 1980-talet på Tivolihalvön. Den första koloniverksamheten kom igång 1919. Koloniföreningens lotter är idag uppdelade på två områden med 23 (vid Ålkistan) respektive 48 lotter (vid Tivoli) och lika många stugor.

I Bergianska fick vi sällskap den sista biten av Hasse med kompis NN.

Vi som vandrade var dagens ledare Per, Olle, Ola, Sven-Olov, Mats, Tommy, Ove, Jan-Erik, Christopher, Christian, Ålis och vid pennorna Göran och Jörn

Strava-karta från Sven-Olov

www.strava.com/activities/6106264607

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WW - Blackeberg - Alvik

06.10.2021 10:00

Samling I Blackebergs stationsbyggnad invigd 1952 ritad av arkitekt Peter Celsing. Byggnaden är blåklassad och “bedöms ha synnerligen höga kulturhistoriska värden”
Blackeberg byggdes tidigt -50 tal , dess gator har många Nordiska författarnamn. Vi passerar Tompashembygd och hans skridskobana, mjölkaffär och tobaksaffären där han köpte lösa Bill till mamma.
I Blackeberg  byggdes husen I rött tegel. Senare när vi passerar Islandstorget är det gult tegel. 
Vi korsar Bergslagsvägen o hamnar I Norra Ängby , stockholms största trädgårdstad byggd 1930-41 innehållande1320 hus. 
Norra Ängby T bana hette fram till 1962 Färjestadsvägen. 
I Åkeshovs simhall började Tompas vattenpolokarriär som gått via att vara badvakt och rullstolsbasketdomare. På väg till Stora Mossen passerades Koloniföreningen Åkeshovs Slottsträdgårdar. 
För 4000 år sedan var vattennivån i S. Mossen 22 meter högre än idag.  Det är inget som märks idag när vi passerar dess gator med många djurnamn.
Vår färd  går mot Alvik där lunchen intas på Restaurang Bistro Garros  I SALK hallen.

Deltagare på dagens promenad  8,6 km som varslat regn men var helt nederbördsfri var värden Tompa Olle Ålis Chrille Ove o
jag vid pennan Jan-Erik.

Dagens promenerare 

 

Gammal affärslänga från 50-60-talet i Ängby

Ängby torg

Gänget med en del av Åkeshovs slottspark och en skymt av skolan Nya Elementar i bakgrunden 

Tompas och min högstadieskola, Abrahamsbergsskolan

 

 

 

1 | 2 >>