Det för dagen uppsnyggade sällskapet Wednesday Walkers på parad utanför Gävle brandstation.
Hästarna är inlånta för i fall någon deltagare blir opasslig under kommande vandring.
Så uteblev Kalabaliken i Bender 2.0 - förutsättningarna var bästa möjliga:
Alla bokar sina egna platser på gävletåget t o r. Tåget har 3 vagnar med cirka 60 platser i vardera. 14 fördelat på knappt 200 lämnar en myriad av möjligheter till sammanblandning. Som till slut ska blandas med individuella preferenser.
Av denna fantastiska möjlighet till röra, byten, långa rockader följt av tågförseningar blevo intet.
Alla kom i tid trots gryningstimmen, alla tog sina platser och satte sig. Och förblev så till Gävle.
Där mötte brandman Håkan Åkerblom, konverterad från fiskare till livräddare sedan årtionden.
Han ledde oss till målet för vår resa: Ferdinand Bobergs första mästerverk, brandstationen i Gävle, se bilden ovan.
Väl framme efter 250 meters promenad möttes vi av Josefin, utsänd reporter från Radio Gävleborg på väg att göra dagens stora ”scoop” : WW var i stan och det angår alla Gävleborgare. Hon hade givetvis fått uppdraget av radiovärden Larry, som Göran kontaktad någon dag före avresa.
Förberedd med sina frågor prydligt nedskrivna började hon intervjun i direktsändning med Göran för att direkt följa upp med undertecknad. Ola och Jörn fick även de sina ” 50 second of fame” fast i bandad form.
Som grupp har vi nu förekommit i reportage i P1, samtal i P4 och nu i lokalradion.
Innan vi går in på själva vandringen så kan Håkans rundvandring i brandstationen vara värd en kort summering.
Invigningen 1891, efter bara två års planering och bygge ( med hälsning till Förbifart Stockholms projektledning) kom det troligen som en befrielse till såväl folket som ledningen i stan då endast 22 år gått sedan den stora stadsbranden 1869.
Från invigningen och ett halvsekel framåt beboddes stationen av minst 17 man, som utöver brandmanstjänsten tillverkade allt som stationen behövde och agerade chaufför åt ambulans och polisbilar.
Håkans inlevelse i berättandet gör sig inte i text. Men en detalj har fastnat och det är stationens placering. Brobergs ritning gick till final i arkitekttävlingen och vann den över ett nygotiskt förslag. Det vinnande förslaget fick inte byggas på tilltänkt mark utan flyttades närmare Gävleån till sumpmark. För att bygga en säker grund till denna massiva tegelbyggnad pålades hela byggytan med tjocka träpålar ned till fast mark. Dessa pålar, idag 128 år gamla, måste alltid vara helt täckta av vatten för att inte ruttna.
Stationen har sedan 1891 kontrollerat vattenståndet under stationen genom två brunnar i var sin ände av byggnaden flera gånger årligen....
Stärkta av rejält brandmannakaffe tog Håkan med oss till ett favoritobjekt: Den gigantiska Gävlebocken, numera bevakad och skyddad i klass med Mona Lisa.
Sedan började vi vår onsdagsvandring, som vanligt i solsken.
Det blev en slinga upp - & nedströms längs Gävleån som brusade friskt under hela promenaden, vars andra halva gick i en park/skogsmiljö kallad Boulongerskogen.
Med drygt 6 km i benen satt vi oss ner i Jänrvägsrestaurangen där de flesta av oss njöt av stekt strömming med tillbehör.
Lunchen tillät en timmes extra samtal, berättande och annat då den sista begivenheten var ett besök i Joe Hills barndomshem dit vi anlände i den begynnande decemberskymmningen.
Joel Hägglund, född 1879, växte upp i Gävle i huset som nu är ett museum. Musikalisk och konstnärligt begåvad spelade han tidigt ett flertal instrument.
Hans järnvägsarbetande far avled hastigt 1887 varvid modern kämpade på ensam med de sex barnen. När även hon gick en för tidig död till mötes 1902 splittrades barnen och Joel emigrerade till USA med sin bror Paul. Där blev han genom bl a sina protestsånger mot det gällande systemet för arbetare vida känd och fick ledande funktion i den syndikalistiska rörelsen. Hans sånger har inspirerat flera av de kända ”Singer songwriters” under 1900-talet.
Som aktivist för bättre arbetsvillkor blev Joe Hill en nagel i ögat för ägarna till de gruvor och fabriker som han arbetade och agiterade i, mestadels i västra USA.
Han blev föremål för ett justiemord då han anklagades för ett mord, som inte kunde knytas till honom i den rättegång som felaktigt fällde honom.
Han arkebuserades 1915 i Salt Lake City.
Och vi tog tåget hem.
Göran & Roland ledde, Ola, Jörn, S-O, Jan Erik, Per, Jarl, Tommy, Christofer, Ålis, Kaj och Carl-magnus både lyssnade och följde efter medan Hasse skrev och pratade i radio.
Strava-karta från Jörn
www.strava.com/activities/2910894024
WW till Boberg och bock!
Vi samlas på Centralen utanför tåg 264:s första vagn (den som är närmast Gävle) senast kl. 08:00, onsdag 4/12. Tyvärr ingen servering ombord
Tågets avgångstid är 08:21.
OBS. Ta med legitimation. Inte för att kunna köpa Starkbocken på Bolaget i Gävle utan för att SJ så kräver.
Kläder eftet väder. Vi ska ju till Norrland.
Välkomna hälsar Göran och Roland
Senaste info från Christopher 23 oktober
Hej!
För missförstånds undvikande kommer här en lista på de som anmält sig till hemliga resan den 4 december.
Och ni som ännu inte anmält er kan göra det senast under fredagen den 25 oktober till goran.sachs1@comhem.se.
Bästa hälsningar
Göran
Här är listan som den ser ut just nu (i bokstavsordning):
Carl Magnus
Christopher
Göran
Hasse
Jan K
Jan-Erik
Jan S
Jarl
Jörn
Kai
Ola
Per
Roland
Sven-Olov
Tompa
Ålis
= 16 st
Redan nu vill vi avisera att vandringen den 4 december 2019 blir en heldagsföreställning. Vi vill vidga vyerna och ta er på en tur lite bortanför våra vanliga gränser. Avresa mot…Vart är vi på väg… på morgonen, cirka 08.15 – åter i Sthlm cirka 18.15. Tågresan tar 1 ½ timme. Pris med SJ 2 x cirka 100 kr under förutsättning att biljetten bokas i tid. Räkna med lunchpris på cirka 100-120 kr och ev. inträdesavgift.. Sedvanlig vandring på cirka 10 km ingår liksom flera kulturella nedslag på orten. Proceduren blir så här: Ni anmäler ATT ni vill vara med senast den 25 oktober till goran.sachs1@comhem.se . Vi (Göran och Roland) bokar sedan ALLA biljetter.
Ev. frågor besvaras av arrangörerna