Promenader HT 2019

WW - Skatteskrapan till Högre Östermalm

18.12.2019 10:00

Det är alltid sol på våra onsdagsvandringar – men ingen regel utan undandag. Och just denna dag var undandagen, där koncentrerat småregn raskt ersattes av vitglänsande snöblandat regn som kröp in överallt. Arrangören Hasse hade satt vandringstemat ”Återvunna fastigheter”. Då måste det ju ses som en symboliskt genidrag att utgå från den byggnad som ursprungligen besattes av Skatteverket men så småningom blev studentbostäder, en transformation i sann socialdemokratisk anda där man på ett magnifikt sätt borgat för fortsatt skatteunderlag inom överskådlig framtid.

Utan flytväst flöt vi fram genom Fatbursparken, Haglunds Pinne, Åsö Gymnasium, in på Swedenborgsgatan och upp mot Timmermansgatan, vek in på Tavastgatan där Jörn i sann Ola-anda informerade om att han bott en tid. 

Och så premiärvandrades den nya gångbron längs med Söderleden och vi kämpade på i den fjälliknande väderleken, passerade den domstolstäta Riddarholmen (Högsta domstolen, Marknadsdomstolen, Högsta förvaltningsdomstolen och Svea hovrätt) 

och landade vid Tegelbacken/Vasagatan 

där Hasse presenterade dagens överraskning; en visning av vår husarkitekts skapelse Posthuset med hjälp av sin för dagen favoritsvärdotter Malin inkl kaffe och pepparkakor. 

  

 

     

 

Kulturmätta gick färden vidare genom Klara-kvarteren, under Brunkebergsåsen genom dito tunnel, 

     

förbi Humlegården, Östermalmstorg, Mödomen (folkmunsbenämning på Hedvid Eleonora-kyrkan, då den ligger i slutet av Jungfrugatan. 

Karlavägen korsades och dagens enda och ca 20 meter långa grussträcka avverkades och hungriga, törstiga och förväntansfulla landade vi till ännu en formidabel lunch hos Hasse och Lisbeth som avslutade höstens och årets vandringar!

        

Sedvanliga mer eller formella årsmötesförhandlingar rundade av dagen, se noteringar nedan!  (I länken)
WWalkers möte 191218

Här finns årets statistik att fördjupa sig i.
Statistik 2019

I vandringen deltog Hasse, Ålis, Tompa, Ove, Sven-Olov, Jan S, Per, Chrille, Jan-Erik, Carl-Magnus, Jörn och vid pennan Christopher. Till lunchen anslöt Olle, Kai, Jan K, Jarl, Stefan, Hans E och Göran som också var med i inledningen på vandringen som mätte ca 8,5 km.

Fotnot: Med Östermalm får man skilja på tre sorter: Öfre Ö-malm, Gröfre Ö-malm och Högre Ö-malm, det sista ett smalt område, norr om Valhallavägen, mellan Starrängen i väster och Erik Dahlbergsgatan i öster. Området kännetecknas mest av att där finns få eller inga asfalterade cykelbanor för mångmiljonbelopp, ett blivande eldorado för nuvarande trafikborgarrådet (MP).

Strava-karta från Jörn
https://www.strava.com/activities/2940807577

WW - Zinkensdamm - Kvarnholmen

11.12.2019 10:00

Tompa välkomnade oss tappra och fåtaliga skara vid Zinkens t-banestation där vi hade skydd för vädretsmakter, för dagen inte på något sätt som det brukar vara på WW-onsdagar med sol, värme och ljus. 

Vi drog mot sydväst och passerade Teleskolan där den i Thailand just nu vistande Mats påbörjade sin Telia-karriär för en massa decennier sedan. Tompa tipsade om vandrarhemmet vid Tantolundens norra kant som tydligen är prisvärt och upplyste skaran om att Högalidskyrkan i folkmun kallas byxbenen, sannolikt beroende på kyrkans två torn. 

 

Raska om än blöta steg utmed Årstasjöns södra strand. Antalet som promenerade kunde räknas på ena handens fingrar i skarp kontrast mot en helgdag på försommaren när det är köbildning på strandpromenaden. 

 

Eriksdalsbadet två inomhusbassänger, som ju är Tompas ”hemmabana”, och säte för den anrika klubben Stockholms Kappsimningsklubb (grundad 1895) betittades med sedvanlig nyfikenhet. 

 

Hammarbyslussen, där flödet för dagen var ovanligt ymnigt, passerades, varefter Tompa serverade glögg och pepparkakor i stora mängder. Den förra medförde att vissa WWare blev lätt påverkade och takten på vandringen slogs av något. 

      

Anna Lindhs park

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Danvikens hospital (1725)

Skanstullsbron avverkades och sedan följde vi strandlinjen till Kvarnholmen där vi nyttjade hissen för att komma upp till dagens näringsställe där vi avnjöt en behövlig lunch efter en blöt och blåsig vandring som mätte 9,4 km enligt Jörns Strava. 

Vandrade gjorde Tompa, Carl Magnus, Hasse, Per, Jörn, Jan-Erik och dagens gäst Christian Juul samt vid pennan Christopher. Anslöt på halva sträckan gjorde även Ove. 

 

www.strava.com/activities/2925931356

WW Gävle bonusbilder

04.12.2019 10:00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WW - Gävle

04.12.2019 08:00

Det för dagen uppsnyggade sällskapet Wednesday  Walkers på parad utanför Gävle brandstation.

Hästarna är inlånta för i fall någon deltagare blir opasslig under kommande vandring.



Så uteblev Kalabaliken i Bender 2.0 - förutsättningarna var bästa möjliga:

Alla bokar sina egna platser på gävletåget t o r. Tåget har 3 vagnar med cirka 60 platser i vardera. 14 fördelat på knappt 200 lämnar en myriad av möjligheter till sammanblandning. Som till slut ska blandas med individuella preferenser.

Av denna fantastiska möjlighet till röra, byten, långa rockader följt av tågförseningar blevo intet.

Alla kom i tid trots gryningstimmen, alla tog sina platser och satte sig. Och förblev så till Gävle.

Där mötte brandman Håkan Åkerblom, konverterad från fiskare till livräddare sedan årtionden. 

Han ledde oss till målet för vår resa: Ferdinand Bobergs första mästerverk, brandstationen i Gävle, se bilden ovan.

Väl framme efter 250 meters promenad möttes vi av Josefin, utsänd reporter från Radio Gävleborg på väg att göra dagens stora ”scoop” : WW var i stan och det angår alla Gävleborgare. Hon hade givetvis fått uppdraget av radiovärden Larry, som Göran kontaktad någon dag före avresa.

Förberedd med sina frågor prydligt nedskrivna började hon intervjun i direktsändning med Göran för att direkt följa upp med undertecknad. Ola och Jörn fick även de sina ” 50 second of fame” fast i bandad form.

Som grupp har vi nu förekommit i reportage i P1, samtal i P4 och nu i lokalradion.

Innan vi går in på själva vandringen så kan Håkans rundvandring i brandstationen vara värd en kort summering.

Invigningen 1891, efter bara två års planering och bygge ( med hälsning till Förbifart Stockholms projektledning) kom det troligen som en befrielse till såväl folket som ledningen i stan då endast 22 år gått sedan den stora stadsbranden 1869.

Från invigningen och ett halvsekel framåt beboddes stationen av minst 17 man, som utöver brandmanstjänsten tillverkade allt som stationen behövde och agerade chaufför åt ambulans och polisbilar. 

Håkans inlevelse i berättandet gör sig inte i text. Men en detalj har fastnat och det är stationens placering. Brobergs ritning gick till final i arkitekttävlingen och vann den över ett nygotiskt förslag. Det vinnande förslaget fick inte byggas på tilltänkt mark utan flyttades närmare Gävleån till sumpmark. För att bygga en säker grund till denna massiva tegelbyggnad pålades hela byggytan med tjocka träpålar ned till fast mark. Dessa pålar, idag 128 år gamla, måste alltid vara helt täckta av vatten för att inte ruttna.

Stationen har sedan 1891 kontrollerat vattenståndet under stationen genom två brunnar i var sin ände av byggnaden flera gånger årligen....

Stärkta av rejält brandmannakaffe tog Håkan med oss till ett favoritobjekt: Den gigantiska Gävlebocken, numera bevakad och skyddad i klass med Mona Lisa.

 

 

Sedan började vi vår onsdagsvandring, som vanligt i solsken. 

Det blev en slinga upp - & nedströms längs Gävleån som brusade friskt under hela promenaden, vars andra halva gick i en park/skogsmiljö kallad Boulongerskogen.

 

 

Med drygt 6 km i benen satt vi oss ner i Jänrvägsrestaurangen där de flesta av oss njöt av stekt strömming med tillbehör.

Lunchen tillät en timmes extra samtal, berättande och annat då den sista begivenheten var ett besök i Joe Hills barndomshem dit vi anlände i den begynnande decemberskymmningen.

 

 

Joel Hägglund, född 1879, växte upp i Gävle i huset som nu är ett museum. Musikalisk och konstnärligt begåvad spelade han tidigt ett flertal instrument.

Hans järnvägsarbetande far avled hastigt 1887 varvid modern kämpade på ensam med de sex barnen. När även hon gick en för tidig död till mötes 1902 splittrades barnen och Joel emigrerade till USA med sin bror Paul. Där blev han genom bl a sina protestsånger mot det gällande systemet för arbetare vida känd och fick ledande funktion i den syndikalistiska rörelsen. Hans sånger har inspirerat flera av de kända ”Singer songwriters” under 1900-talet.

Som aktivist för bättre arbetsvillkor blev Joe Hill en nagel i ögat för ägarna till de gruvor och fabriker som han arbetade och agiterade i, mestadels i västra USA.

Han blev föremål för ett justiemord då han anklagades för ett mord, som inte kunde knytas till honom i den rättegång som felaktigt fällde honom. 

Han arkebuserades 1915 i Salt Lake City.

Och vi tog tåget hem.

Göran & Roland ledde, Ola, Jörn, S-O, Jan Erik, Per, Jarl, Tommy, Christofer, Ålis, Kaj och Carl-magnus både lyssnade och följde efter medan Hasse skrev och pratade i radio.

Strava-karta från Jörn
www.strava.com/activities/2910894024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WW till Boberg och bock!
Vi samlas på Centralen utanför tåg 264:s första vagn (den som är närmast Gävle) senast kl. 08:00, onsdag 4/12. Tyvärr ingen servering ombord
Tågets avgångstid är 08:21.
OBS. Ta med legitimation. Inte för att kunna köpa Starkbocken på Bolaget i Gävle utan för att SJ så kräver.
Kläder eftet väder. Vi ska ju till Norrland.
Välkomna hälsar Göran och Roland

 

Senaste info från Christopher 23 oktober

Hej!
För missförstånds undvikande kommer här en lista på de som anmält sig till hemliga resan den 4 december.
Och ni som ännu inte anmält er kan göra det senast under fredagen den 25 oktober till 
goran.sachs1@comhem.se.
Bästa hälsningar
Göran

Här är listan som den ser ut just nu (i bokstavsordning):
Carl Magnus
Christopher
Göran
Hasse
Jan K
Jan-Erik
Jan S
Jarl
Jörn
Kai
Ola
Per
Roland
Sven-Olov
Tompa
Ålis
= 16 st

 

 

Redan nu vill vi avisera att vandringen den 4 december 2019 blir en heldagsföreställning. Vi vill vidga vyerna och ta er på en tur lite bortanför våra vanliga gränser. Avresa mot…Vart är vi på väg… på morgonen, cirka 08.15 – åter i Sthlm cirka 18.15. Tågresan tar 1 ½ timme. Pris med SJ 2 x cirka 100 kr under förutsättning att biljetten bokas i tid.  Räkna med lunchpris på cirka 100-120 kr och ev. inträdesavgift.. Sedvanlig vandring på cirka 10 km ingår liksom flera kulturella nedslag på orten. Proceduren blir så här: Ni anmäler ATT ni vill vara med senast den 25 oktober till goran.sachs1@comhem.se .  Vi (Göran och Roland) bokar sedan ALLA biljetter. 

Ev. frågor besvaras av arrangörerna

 

WW - Eriksvik - Tollare

27.11.2019 10:00

Det kändes inte bra denna onsdagsmorgon. Vädret var inte som det brukar vara. Men, va fan. Sträckan som utlovats är en av mina favoriter, så det var bara att ge sig iväg. 

Det kräver viss planering att åka till Eriksvik, vilket några missat. Dagens värd Kai hade för säkerhets skull noga beskrivit färdvägen med tidtabell och byten. Nåja, det löste sig så småningom. Det som gör denna vandring så njutbar är att den är omväxlande och lättgången (sånär som på två rejäla uppförsbackar). 

Boo Strandväg bjuder på många stora, vackra villor och en del äldre byggnader, bl a Villa Ekudden och Gustavsviks Gård, 

     

och följer strandlinjen längs Baggensfjärden fram till Boo Brygga. Här bjöd Kai på kaffe och goda kakor. Han passade även på att berätta lite om Boo Herrgård (se länk). 

 

 

Strandstigen fortsätter längs Baggensstäket mittemot Skogsö kyrkogård. Vi lade märke till att vattenståndet var ovanligt lågt, nästan en halv meter lägre än normalt. Tveksamt om skärgårdsbåtarna kan passera …? 

      

 

Vid Gammeluddens sjukhem öppnar sig Baggensfjärden igen. 
Vi traskade vidare längs Lännerstasundet och vid båtklubben berättade Kai att han rekat sträckan tre(!) gånger. Att fortsätta Ångbåtsvägen längs vattnet hade varit jättefint, men en kortvarig njutning, då vägen spärrats av pga stenblock och byggstaket. Istället hade Kai fått tips om en trevlig skogsstig. Alltså knatade vi uppför den långa backen upp till Sockenvägen, korsade den, och kom till Tollare naturreservat med Tollare Träsk. Ett lyckat drag! 

Lunchen intogs på Tollare folkhögskola. Precis som vid tidigare besök rikligt med mat, och gott och vällagat. Avslutningsvis fick vi veta mer om Tollare herrgård av Kai (se länk).

Tack Kai för gediget förarbete och information.

Deltagare: Kai, Tompa, Mackan, Janne, Ola, Hasse, Olle, Per, Sven-Olov, Ålis samt rapportören Jörn

Stravakarta av Jörn: www.strava.com/activities/2894860917

www.tollareinacka.se/lev-i-tollare/historia/

sv.wikipedia.org/wiki/Boo_g%C3%A5rd

WW - Farsta C - Bagarmossen C

20.11.2019 10:00

Onsdag igen... och vilken lycka! Solen sken när 12 förväntansfulla vandrare samlades i Farsta Centrum, en outforskad del för en del. Men ingen shopping idag, nej, söderut styrde Stefan oss.

- Nästan i kanten av den blåa Atlanten, skaldade Evert Taube för många år sedan. Ingen Atlant här, men väl den spegelblanka Drevviken. En insjö som sträcker sig genom 4 kommuner; Tyresö, Haninge, Huddinge och Stockholm.

- Parkeringen är för liten sa Jörn, som är en trogen skridskoåkare på ” Drevan ”. Skönt att dom utökar parkeringen, men ack nej...

En boende i området meddelade att det blir ett bostadshus på den platsen.

Längs Drevvikens strand passerade vi genom Stora Sköndal, grundad 1898 för utbildning av diakoner. Kanske mest känd för sitt äldreboende.

 

Sommarslottet

 

Men oj vad dom byggt! En hel stadsdel med rad/kedjehus i olika färger och utformning.

Väl framme i Skarpnäck konstaterade vi att det gamla flygfältet nu blivit ett gigantiskt sportfält med många konstgräsplaner bl a.

Slutet av vandringen blev en riktigt nostalgisk upplevelse för många i gruppen som bott i Bagarmossen.

 

Stefan lämnade Nisse hemma och vi fortsatte mot Bagarmossens Centrum där dagens lunch skulle avnjutas.

- En restaurang och vinbar här?? Men ack vad vi bedrog oss!!!

En meny med 3 olika rätter av helt olika inriktning; Kikärtspannkaka, Matjessill och Fläskkarré. Alla rätter provades av oss och högsta betyg utdelades.

 

 

Dagens ledare Stefan

 

Passar samtidigt på att gratta Ola (70) ännu en gång, och tack för ölen.

En 8 km vandring på otrampad mark för de flesta.

Deltagare: Ålis, Hasse, Jan-Erik, Jörn, Janne S, Per, Mats, Jarl, Stefan med Nisse, Ola, Olle och Tompa som också använt pekfingret.

Stravakarta från Jörn: https://www.strava.com/activities/2878276569

 

WW - Vanadisvägen - NKS

13.11.2019 10:00

Man kan säga att dagens vandring var en typisk höstsådan: regnvåtgråbisterfuktig omgivning men under gott humör. Man kan också säga att den ’riktiga’ vandringen tog formen av en sluten cirkel, med start och mål i det beryktade Nya Karolinska Sjukhuset (NKS). Till slut kan man säga att det var en vandring full av kontraster: Nytt och gammalt, liv och död, teknik och tradition, kultur och apati. Men ska sanningen fram var det också en typisk Mats Jutner-vandring med minst två rejäla trappbestigningar samt därtill en ny kulturell höjdarupplevelse: att få besöka området Hagalund. Heders åt Mats att han tog oss hit!

     

Och vilket anslag! Utgångspunkten var pendeltågsuppgången vid Vanadisvägen, detta trendriktiga norrmalmska medelklassghetto! 

Gåsmarch ner till Hälsinge- och Gävlegatorna, landets tätaste galleriområde. Kort andaktsfull samling vid Oscar Properties´ blivande minnesstenar Tors Torn. 

      

Storögda besteg vi den nybyggda Hagastaden och intog entrén i NKS, gick genom sjukhusets shoppingcenter (!), 

    

upp en nivå och övergången till det gamla, riktiga, institutionsområdet med välkända, icke Bobergsritade tegelbyggnader. Snirkliga vägar tog oss fram till Tomtebodainstitutets vackra huvudbyggnad som något generat blottade sina stora, tomma kontorsytor.

Därefter vandring västerut, över Solnavägen och in i Norra Skogskyrkogårdens södra ytterkanter, längsmed okända gång- och cykelbanor fram emot och uppåt till Hagalunds vattentorn, ett vattentorn som vi inte visste att det fanns, 43 höjdmeter upp i luften och med en okänd och magnifik utsikt över stans västsydvästliga områden. Uppskattad paus och Årets Första Glöggservering! 

     

Fortsatt gång genom miljonprogrammets (1960- och 70-talens stora satsning) med ett antal bostadsgiganter, 100 meter långa och 14 våningar höga. Big is beautiFul? För att få en kulturell och infrastrukturell kontrast vred vi gångmässigt österut och kom ner till/in i det tidiga villaområdet inklusive konstnären Olle Olsson-Hagalund och hans hem. Inte bara en syn för sägen utan även en starkt turkos upplevelse.

Cirkeln skulle börja slutas, åter österut, genom Norra Skogskyrkogården och dess 62 hektar gravområde. Vi fick bevis för att vännen Ferdinand Boberg även ritade praktfulla gravstenar, liksom att vi passerade André-expeditionens (1897) tre deltagares gravplats. 

Sedan fortsatt promenad mot gamla Karolinska huvudentré, till höger och så småningom tillbaka till NKS´ huvudbyggnad, så att säga bakifrån. Och så var cirkeln sluten. Lunch intogs i anläggningens offentliga restaurang med det något självironiska namnet ”Livet”. (Namnet och sammanhanget får mig osökt att tänka på Brian Ferry´s (?) berömda album med titeln ´Life is a bitch and then you die´). Men det är en annan diskussion…..

Vi vandrade enligt loggen 8,9 km och brände enligt Ola 593 Kcal. Själv noterade jag 15.514 steg, säsongsbästa och till stor glädje för våra husläkare och vårdcentraler. Vandrande Vålnader denna onsdag var Ola, Per, Hasse, Olle, Stefan och Nisse, Roland, Carl-Magnus, Ove, Sven-Olov, Ålis, Jan-Erik, arrangören Mats samt eders förbundne skribent Guran. Har jag glömt något namn är det oavsiktligt.

Strava-karta från Sven-Olov
www.strava.com/activities/2861840994

 

WW - Bergshamra - Kista

06.11.2019 10:00

Denna onsdag var det samling på Bergshamra torg och eftersom  datumet var 6 november vilket är lika med Gustav Adolfsdagen blev det en del frågor på detta tema. Denna dag firas till minne av Gustav II Adolf dödsdag 1632, lite konstigt kan man tycka eftersom vi inte brukar fira dödsdagar utan födelsedagar.  Första frågan vi fick av Jörn som var dagen ledare var vilket år Gustaf II Adolf föddes , efter lite diskussion kom vi fram till 1594 vilket var rätt.
Läs mer om Gustav

historiesajten.se/visainfo.asp?id=12

Efter den mjukstarten började vandringen genom vackra Bergshamra och efter en stund hamnade vi vid Ulriksdals Slott. Slottet byggdes ca 1638-1645 och döptes till Jacobsdal men döptes senare om till Ulriksdal efter Karl XI:s son Ulrik.

    

De som visste rekommenderade oss att gå på en visning av slottet, det är tydligen magnifikt inuti.

Mer om Ulriksdals slott
https://www.kungligaslotten.se/vara-besoksmal/ulriksdals-slott.html

Vi promenerade sedan genom den vackra slottsparken för att efter en stund passera över E4:an och komma fram till Överjärva gård. Detta är en oas mellan stressiga E4:an och järnvägen med djur, kaffe, gårdsbutiker och naturskola för barn och ungdomar.

       

Mer att läsa om detta finns här
https://www.overjarvagard.se

Här överraskade Jörn med att duka upp kaffe och bullar, mycket gott och trevligt.

Stärkta fortsatte vi under järnvägen och in i Ursviksskogen där det finns många stigar, löpslingor och ridvägar.

Tillägg  2019-11-16 av Sven-Olov
sv.wikipedia.org/wiki/Krutbanan
 

Det fantastiskt fina vädret, det var ju onsdag, och lätt frusna marken gjorde det lättpromenerat och inte lerigt som Jörn varnat för.

Efter några kilometer skogsvandring passerade vi under Kymlingelänken och närmade oss Kista centrum för att intaga lunchen i Food Courten.

Här på Sveriges största restaurang-torg med 20 restauranger och plats för 1000 personer kunde vi köpa precis det vi önskade,
Sushi, Vietnamesiskt, Libanesiskt, Husmanskost och Pasta. 

Vi som vandrade denna onsdag var: Janne, Hasse, Tommy, Jörn, Sven-Olov, Jan-Erik, Carl-Magnus, Ålis, Chrille, Ola och gäst Jens.

Stort tack till Jörn för en mycket trevlig promenad.

Skrivare Olle med hjälp av SO

Strava-karta från Sven-Olov
www.strava.com/activities/2845054504

 

WW - Enskede Gård - Svedmyra

30.10.2019 10:00

 

Dagens värdpar kunde vara nöjda. 15 glada vandrare och tre lika glada hundar infann sig på Enskede Gårds T-banestation. Solen var med som vanligt, och luften hög. Jan-Erik med bisittare Chrille ville ta oss runt i söderförorter som vi sällan besöker, och som de flesta (?) inte vet särskilt mycket om (Ola var inte med (!)).

Vi fick inledningsvis veta att områdena Enskede Gård, Stureby, Bandhagen, Tallkrogen och Svedmyra varit lantbruk på 1800-talet. De ägdes av storgodset Enskede Gård med anor från 1300-talet. Staden köpte området av godsägare Theodor Odelberg 1904. En nybyggarepok hade startat.

Marken uppläts åt privatpersoner och privata företag mot tomträttsavgäld. Områdena projekterades enligt den moderna principen, raka gator och klart avgränsade kvarter med enhetlig bebyggelse. På 1920-talet lät HSB uppföra småvillor för sina medlemmar i området. Man byggde villor i trädgårdsmiljö efter inspiration från Storbritannien och Tyskland. Tidstypiska hus  har bland annat fasader i träpanel och locklister, spröjsade fönster och uppslagna fönsterluckor. På området norr om Sockenvägen ledde Stockholms stads småstugebyrå arbetet med byggandet av egnahemshus. Husen uppfördes av de boende själva och man kunde välja på fyra olika typhus. 1930 uppförde det kommunala fastighetsbolaget Familjebostäder ett antal smalhus. 1939–1940 uppfördes smalhus längs Odelbergsvägen av HSB. Det ena huset likt det andra. Idag är dessa villor attraktiva och betingar ett relativt högt pris.

Promenaden gick längs snörräta gator kantade av homogena villor, genom Vårflodsparken och vidare genom Hemskogen till Stureby. Efter att ha korsat Örbyleden kom vi till Bandhagen. Här bor Jan-Erik i ett jättelångt kedjehus sedan 33 år! Vi bjöds på gott kaffe med chokladboll. Samtidigt kunde vi konstatera att tomten vetter mot ett skogsparti med vacker slänt. 

Det framgick att Jan-Erik hittar som i sin egen ficka och vi leddes tillbaka över Örbyleden på gångbro till Majrosskogen, som ledde ut på trevliga gator i Tallkrogen med namn på temat Södertörn (Fållnäs, Ösmo, Muskö, Torö, etc.).. 

Som vanligt avslutades turen med lunch. Denna gång restaurang Myran i Svedmyra centrumhus. Vi var väntade. Långbord och många rätter att välja på. Klart godkänt.

Vi som vandrade: Jan-Erik, Hasse, Kai och Frode, Christopher, Chrille, Göran, Roland, Mats, Per, Stefan och Nisse, Ålis, Janne, samt gästerna Christian Juul och Patrick Siegbahn med Ellen och Kisel.

Vid pennan Jörn

Stravakarta: www.strava.com/activities/2828251716

sv.wikipedia.org/wiki/Enskede_g%C3%A5rd_(stadsdel)

sv.wikipedia.org/wiki/Svedmyra


 

WW - Tullinge - Flemingsberg

23.10.2019 10:00

Vart ska du gå? 

Pers promenad denna onsdag började med en överraskning för oss som inte var närmare bekanta med Tullinge.  Redan i tunneln under pendeltåget visade sig väggbilder om Alice Tegner och hennes visor. Alice hade bott i Tullinge och var verksam som lärare.
Där bodde även Anna Maria Roos som skrev texterna till några visor som Alice tonsatte.

    

In i villakvarteren såg vi gatunamn med anknytning till Alice värld.

    

Ett hus vi passerade hade problem, bilister ombeds köra sakta, huset skakar.

Stockholms omgivningar bjuder på väldigt bergiga områden, så även Tullinge

Pers eleganta upplägg av dagens promenad gjorde att du kunde tacka för dig och åka hem om du var trött i benen, vi passerade Tullinge station halvvägs på vår väg vidare. Ingen ville dock åka hem och det var tur för strax efter på en parkbänk bjöd Per på juice och hemgjorda marsipanbollar rullade i choklad.

     

Pers försiktiga varning för kuperad promenadväg kulminerade i en backe uppför där högsta hastighet var angiven till 80km(?). Backen nerför sedan var en rejäl knä-böjare(?).

  

Slutdestination var Flemingsberg där kommunen har rustat upp centrumet så att det var finare än Rågsveds centrum, Per hade annars tänkt visa oss det men nu gick de sista stegen till restaurang Tango där vi efter automatbetalning med kort kunde äta en god lunch.

    

Dagens vandrare: Per, Ola, Hasse, Tompa, Christopher, Olle, Ålis, Kai, Chrille, Janne S, Carl Magnus, Jarl och Sven-Olov som skriver.

Sträckan blev 9,5 km

Strava-karta från Sven-Olov
www.strava.com/activities/2810477279

Här finns ett par länkar om Alice
alicetegner.wordpress.com/about/
sv.wikipedia.org/wiki/Alice_Tegn%C3%A9r

 

1 | 2 >>