Promenader HT 2020

WW - TV-huset - Artillerigatan

09.12.2020 10:00
I Saddam Hussein blodiga fotspår
 
Lite skrämmande titel på WW-turen denna grådisiga dag och värre skulle det bli.
Samling utanför Radiohuset intill Gärdet där Hasse introducerade dagens guide, Mats Ekman.
Mats är barndomsvän till Hasse och kompis sedan många år även med Roland. 
Mats har under en lång period kartlagt Iraks närmast osannolika närvaro i Sverige och inte minst en påverkan långt över sedvanliga diplomatiska kontakter. Allt åtetfinns i den spännande boken På uppdrag från Bagdad, som kan beställas av Mats via Hasse.
- Ständigt denna Saddam, skulle nog Ture Sventon ha sagt.
 
 
Denna vandring byggde på ett antal adresser:
Oxenstiernsgatan 33
Iraks tidigare ambassad, mittemot Radiohuset. Många märkliga karaktärer, ytterst få kvinnor. En mystisk blondin i receptionen
 
 
Därefter fortsätte färden norrut förbi Gustav Adolfskyrkan och upp på Karlavägen där vi höll oss i mittfilen med dess grusade underlag. Tyvärr blev Mats hastigt dålig och kunde inte vägleda som det var tänkt.
 
 
Den 18 personer (sprid inte antalet...) starka gruppen utgjorde nu en lång kolonn, ungefär som när Sovjetunionen överföll Finland för exakt 80 år sedan. Vi hamnade spontant i "mottis" och viss osäkerhet uppstod. Medan vi väntade på hur Hasse skulle lösa det hela studerade vi de många fina fasader som kännetecknar Karlavägen och vi kunde även titta närmare på lite offentlig konst!
 
 
Efter en radda upplösningar och återsamlingar nådde vi Danderydsplan. En ledningsgrupp bestående av WW:s mer snabbfotade medlemmar hade obemärkt avvikit för att utforska området runt Stadion och Östermalms IP.
 
Valhallavägen 79
Från Danderydsgatan blickade vi mot Valhallavägen 79. Där fanns Libyska Folkkontoret. Enbart namnet ger rysningar.
 
 
Baldersgatan 6
Vi gick nu in i Lärkstaden. Ett av Stockholms mest exklusiva och inte oväntat dyraste områden. Utanför den irakiska ambassadens två fastigheter, Baldersgstan 6A och B var det gott om folk som troligtvis skulle försöka lösa visumärenden. Hasse, som nu övertagit guidevimpeln berättade om om att den ökände "Bagdad Bob", Mohammed Saud as Sahaf bott i ena huset i sin egenskap av Iraks ambassadör. Barnen gick i internationell klass i Johannes skola, vid Roslagstull. Ambassadören var för övrigt den siste mer prominenta person som besökte statsminister Olof Palme den ödesdigra fredagen 28 februari 1986.  Ännu ett av alla spår i den nu nedlagda Palmeutredningen.
 
 
Frejgatan 13
Efter en elegant genväg förbi ett gigantiskt HSB-hus samlades vi utanför Frejgatan 13. I den fastigheten hade Bagdads förlängda arm sitt "tvätteri" där penningtransaktioner mellanlandade en bit vid sidan av Skatteverket och andra myndigheter.
 
 
Nu hade spaningspatrull Siegbahn återvänt. Frejgatan upp, förbi Hasses tidigare boning och alla utom Jan-Erik och dagens skribent ilade över Valhallavägen mot rött ljus. Ett klassiskt kännetecken för pensionärer och inte minst Wednesday Walkers...
 
Körsbärsvägen 1
Nästa anhalt krävde starka nerver. Hasse mjukstartade med att berätta om när han och senare även Olle Knös arbetade i huset för Stockholms Studenters Idrottsförening, SSIF. 
Till lokalerna lockades den avhoppade irakiske underrättelseofficeren Majid av en kvinna. Han slogs ihjäl och styckades i 54 bitar av två irakiska agenter. Kroppsdelarna placerades i en resväska och återfanns vintern 1984 utanför Grödinge kyrka.  Roland såg den stackars Majid när han berättade om sin rädsla för en annan SvD-reporter kort tid före det brutala mordet.
 
     
   

       
 
 
 
Lite skakade fortsatte vi över Ruddammenområdet och in på KTH:s vidsträckta marker. Här skulle det vara spännande med en särskild tur under sakkunnig ledning.
 
Vid Musikhögskolan uppstod nästa debakel.  Rapportören smet in på herrummet utan att meddela att han tänkt sig att gå direkt till glöggförtäringen. Gruppen tröttnade till slut på att vänta och så var vi snart alla hos Lisbeth och Randi i trädgården till Artillerigatan 91.
Glögg, utsökt saffranskaka och pepparkakor stod på bordet. 
 
       
 
I sitt numera traditionella jultal tackade Carl-Magnus Hasse för den gångna hösten. Sven-Olov och Jörn berömdes också för god teknisk support och Lisbeth och Randi för äta och dricka.
 
Hasse blickade framåt. Bokningen för vårens turer är öppen. Företrädesvis A-A-vandringar och givetvis följsamhet för Covid 19-restriktioner.
 
Vandrade denna gång (helt eller delvis) gjorde:
Hasse, Lisbeth, Tommy, Randi, Jan-Erik, Sven-Olov, Christer, Jan S, Jörn, Göran, Olle, Ola, Christian, Ålis, Per, Carl-Magnus, Jarl, Mats E (kryade dessbättre på sig efter vätskeintag och vila) samt Roland som skrev.
 
 
Alla WW-are tillönskas en God och trygg jul där egna vandringar uppmuntras liksom flitigt bokande på WW-webben!
 
Strava-karta från Jörn
www.strava.com/activities/4449771971
 
 
 

WW - Vanadisplan - Garnisonen

02.12.2020 10:00

Roland och Göran, dagens arrangörer, hälsade välkommen vid Odenplans pendeltågsstations norra uppgång och avslöjade att vi under dagen skulle beta av ett antal av Cyrillus Johanssons byggnadsverk. Den minnesgode erinrar sig säkert Essinge kyrka som vi tidigare passerat på våra vittra vandringar och så även Årstabron som båda ritats av denna flitige arkitekt som föddes i Gävle 1884 och dog 1959 på Lidingö. Se länk i slutet om du vill fördjupa dig i hans liv och gärning. 

Efter en kort promenad studerade vi Vin & Sprits gamla byggnad vid Norra station som stod färdig 1923 i det för CJ karaktäristiska teglet. Byggnaden är inspirerad av kinesisk arkitektur. Huset kallas i arkitekturkretsar för Grönstedtska palatset som påminner oss om ungdomens dryckenskap. 

Vi traskade på via Vanadislunden och delar av det s k Sibirien till ett bostadshus på Kammakargatan vid Johannes kyrka med för CJ karaktäristiska breda fönster och kraftiga omfattningar. På vägen kunde noteras att gruppen, som med god marginal överskrider de rekommenderade antalet åtta, inte riktigt tagit in vad att hålla avstånd innebär. Se foto nedan! 

Efter att ha passerat Johannes kyrka presenterade Roland vid Hötorget PUB-varuhuset som många namnkunniga arkitekter i omgångar mellan 1912 och 1959 medverkat till att uppföra och så även CJ som stod för fasadernas utformning. PUBs mest kända expedit torde vara Greta Garbo som anställdes där 1920. Lenin köpte även en kostym här 1917 på sin genomresa till det blivande Sovjetunionen. 

Ett stenkast från Hötorget ligger det s k Ströms-huset som i arkitekturhistoriska kretsar kallas Centrumhuset och som stod färdigt 1931. Roland uppmärksammade oss på de av CJs egen hand formgivna reliefer som smyckar fasaden med motiv som föreställer olika yrken (däribland CJ själv…) och fritidsaktiviteter. Man lär sig något nytt varje gång under WW-vandringarna!

Färden gick vidare längs Brunnsgatan, genom Humlegården och uppför Sturegatan till Kungl Musikhögskolan där teknisk paus togs. Vidare genom Nedre Gärdet och Tessinparken till den imposanta byggnad vid Banérgatans norra ände som går under benämningen Tre Vapen. Den uppfördes under andra världskriget för att inhysa armé-, marin- och flygstaberna (därav namnet…) och där arbetade som mest 2 000 personer. Av säkerhets- och logistikskäl fick endast fyra av deltagarna inspektera Flygvapnets minneshall med en minnestavla på de nästan 1 000 flygare som omkommit i tjänst. Se bilder nedan. 

 

Roland berättade också om det initiativ som tagits för att uppkalla platsen framför Tre Vapen efter CJ. 

Av hänsyn till tiden ströks besöket på av CJ ritade Villa Wikström/Villa Bonde i Diplomatstaden (Dag Hammarskjölds väg 22-24) men som rekommenderas för den som har vägarna förbi i framtiden. 

Efter att ha passerat Gustav Adolfskyrkan (f ö klar 1892) invaderade vi Garnisonen/Karlavägen 100 och den glest befolkade restaurangen K-Märkt där en välsmakande lunch intogs under lydigt iakttagande av gällande normer, anvisningar och andra rekommendationer! 

Dagens vandring mätte enligt Jörns Sträva 7,7 km. Vandrade gjorde arrangörerna Roland och Göran – varmt tack till er båda – samt Hasse, Per, Mats, Tompa, Chrille, Christian, Jan S, Jörn och vid pennan Christopher. Ålis mötte upp vid starten men nödgades avstå av hälsoskäl. 

Länkar: Cyrillus Johansson -sv.wikipedia.org/wiki/Cyrillus_Johansson

 

WW - Rönningesjön runt

25.11.2020 10:00

Låt mig säga det genast: Det blev inte Hornborgasjön och tranor utan det blev Fornborgasjön med hägrar. Tänk vad fåglar och ett stavfel kan ställa till det! Dessutom blev det damsällskap – inte ett år för sent – när Jörns trevliga syster Lena ställde upp som gäst och lokalvandringsguide. Rent faktiskt blev det en vandring i högervarv runt en av många regionens nära sjöar. Rönningesjön är en avlång insjö som ligger i Täby kommun mellan kommundelarna Rönninge by, Hägernäs, Viggbyholm, Gribbylund och Löttingelund, i närheten av Arninge. Sjön har en längd på 2,2 km, en yta på 0,62 kvm och ett maxdjup på 4,7 m. Dess höjd över havet är 7,7 m. Och med anledning av vissa uttalsproblem som diskuterades i gruppen kan vi fastställa att det uttalas som Häääägernäs, inte Hägernääääs.

Hursomhelst började vi vår vandring från det gammeldags äkta stationshuset Viggbyholms station, fortsatte ner mot Rönningesjön, tog vänster längsmed schälva schönn, vandrade på välartade men leriga stigar, passerade både utsatta hund- och människobadanläggningar och kom fram till det berömda hopptornet på en badflotte. Ensamt och övergivet – MEN högst upp på hopptornet ståtade – en häger! Vanligt folk dyker ju nedåt mot vattnet men hägern lyfte lättjefullt uppåt och flög föraktfullt ifrån oss. Dagens första djurupplevelse. Vi knallade vidare längsmed stigarna och kom då till dagens andra djurupplevelse: Bävrarnas verk: Påbörjade men ännu icke fällda aspar, där fick städmänniskan hjälpa till. Vi passerade nordändan vid Löttingelund, följde strandkanten och nådde orienteringscentret Skavlöten (fin anläggning) och begav oss österut och uppåt för att bestiga Skansberget, 142 m ö h. Väl uppe kunde vi konstatera att detta område är ett av de absolut fornborgsrika i landet, därav stavfelet i början. För att hitta därifrån lyckades arrangören Janne S hitta en lokal stigfinnare som visade oss rätt väg därifrån. Tänk vad han kan, Janne!

Därifrån var det rena rama räkmackan hem: Passerade Rönninge Gård med både Ölandshönor och skånska blommehöns, en mönsteranläggning för jord- och boskapsbrukare,  sedan upp emot järnvägen och den nyanlagda Hägernäs station, sen till höger för att asfaltsvandra tillbaka till Viggbyholms Stationskafé där en någorlunda samlad avslutningslunch intogs. En väl arrangerad och väl påläst vandring som vi tackar ansvarig Reiseleiter/Mitarbeiter Janne Siegbahn för.

Närvarande Vandrande Vålnader utöver Janne S voro Carl-Magnus, Jörn + syster/gäst Lena, Hasse, Ålis, Mats, Tompa, Jan-Erik liksom er evigt förbundne Guran. Vi loggade enligt Strava cirka 9 km och för egen del 15.276 steg.

www.strava.com/activities/4388156301 (sträckan egentligen kortare. Glömde stänga av inomhus)

   Hundbad

   Badtorn

  Skansberget

   Skavlöten

   Janne i Rönninge by. Dagens ledare!

 

WW - Älvsjö - Stuvsta - Älvsjö

18.11.2020 10:00

Roland mötte upp vid Älvsjö station, denna 12 grader varma novemberdag. Vandringen skulle komma att bjuda på mycket information om bebyggelse, idrott och natur i Älvsjö med omnejd. Efter att ha passerat Älvsjö IP där det numera bedrivs mycket ungdomsidrott, kom vi förbi en aningen udda upplevelse. Ett antal skyltdockor utanför dörren till en importfirma.

Vi fortsatte fram bland Älvsjös villor. Gatunamnen är historiska, hämtade från Stockholms Blodbad och Slaget vid Brännkyrka.

En stor del av dagens sträcka gick genom Älvsjöskogens naturreservat. Ett fint område med motionsspår. Längre tillbaks i tiden fanns det en hoppbacke, en stor sport på 30 och 40-talen. Tidigare fanns det även en dansbana. Mård och grävling finns skogen, vi hörde en korp.

Under vandringen passerade vi flera villaområden med olika karaktär. Roland visade oss några typiska hus för respektive område som Älvsjö, Långsjö och Stuvsta. 

Det blev ett riktigt kalas hemma hos Roland och Eva. På balkongen bjöds coronasäkert fika med Evas jättegoda rulltårta och bullar. Som lök på laxen även en fantastisk utsikt. Ett stort tack för fikarasten! Hasse tog tillfället i akt att be oss fundera över hur vi vill ha vandringarna i fortsättningen, se mer i slutet av rapporten.

Stärkta av fikat fortsatte vi in i en del av Stuvsta, som ligger i Huddinge kommun. Här saknar gatuskyltarna kvartersnamn, till skillnad mot i Stockholm. Genom en tunnel under stambanan kom vi in i Hagsätraskogen, och var åter inne i Stockholm. Här planeras för ett naturreservat. Helst skulle man vilja ha en bro eller tunnelförbindelse med Älvsjöskogen, men ingen bra teknisk lösning finns. Västra stambanan invigdes 1862 av Karl XV.

Älvsjö industriområde med anor från 1957 genomkorsades, och därefter tog vi oss till Älvsjö Centrum och Grappolo d’Uva Ristorante (betyder Restaurang Druvklasen enligt Google translate). Väl utspridda intog vi lunch för 106 kronor.

I en diskussion angående förhållningsregler med anledning av pandemin kom vi fram till följande:

Vi fortsätter med samma format på vandringarna trots maximalt 8 personer ska samlas. Vi tar ny ställning till eventuella ändringar efter nyår. Fundera redan nu på hur du ser på onsdagsvandringarna inför 2021.

Tack Roland för en varierande och informativ vandring!

Vandrare: Roland, Olle, Ola, Ove, Mats, Chrille, Ålis, Hasse, Jörn, Jan S, Jan-Erik och Per som skrev

 

 

 

 

 www.strava.com/activities/4354952997

https://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4stra_stambanan

https://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%A5ngsj%C3%B6 (Långsjö)

sv.wikipedia.org/wiki/%C3%84lvsj%C3%B6 (Älvsjö)

 

WW - Ösmo - Muskan runt

11.11.2020 10:05

Det finns bara ett sätt att ta sig från storstan till Ösmo och det finns dessutom två skäl till detta: Järnväg. Dagens bekväma pendeltåg är i stort sett tomma vid halvtiotiden på onsdagar på väg mot Nynäshamn OCH vid ankomsten slås resenären av ett sagolikt,  guldskimrande stationshus med ett sekel på nacken. Arkitekt: se länk!

"Omkring 1 000 man slet under tre år innan Nynäsbanan kunde öppnas för trafik 28 december 1901. Då bedrevs trafiken av Stockholm-Nynäs Järnvägs AB. Stationshuset "Nynäshamn" var Nynäsbanans huvudstation och den var, liksom flera av Nynäsbanans stationsbyggnader, ritad av arkitekten Ferdinand Boberg. Bobergs stationshus längs med Nynäsbanan hade likartat utseende; trähus med gulmålade spånfasader och röda tegeltak. Lokstallet i Nynäsgård är även detta ritat av Boberg och är kopplat till banan genom ett stickspår vid stationen Nynäsgård. Lokstallet ägs sedan 1999 av en museiförening som bedriver museitrafik med materiel som tidigare användes på banan."

Bröderna Zetterström mötte upp vid det bobergska huset både för tillresta med tåg som bil. 
I grått, sjugradigt väder anträdde vi tio vandringen runt sjön Muskan, något alla med natur- och kulturintresse borde ge sig på. Stigen runt är väl märkt med Sörmlandsleden kända orangefärgade ring runt träden och går långa sträckor strandnära, ofta genom storvuxen ekskog.
Muskan är en reglerad sjö med ett fritt tillflöde från högre liggande sjöar och ett styrt avflöde mot havet. Nivån varierar över en meter att döma av tecken på berghällar vi passerade.
Inbjudan påbjöd kängor då underlaget kunde vara lerigt på en del ställen. Och det var det. Men de flesta sträckorna är torra och behagliga, precis som höjdvariationerna: Lagom i ordets bästa bemärkelse.
Långt över lagom vara fikabrödet vid vindskyddet Gläntan där bröderna bjöd på TM- konditoriets värstingslängder. Ännu godare med sjöutsikt över Muskan.
Efter gourmetfikat passerade vi den ystra bäcken som rinner ned i Muskan och strax därefter Körunda golf-&konferenshotell med 27-hålsbana och vit, pampig huvudbyggnad. 
En antydan till önskan att vandringen kanske kunde vara till ända kunde anas i sorlet av samtalen. Och se där om inte vägskylten Ösmo dök upp och några mexitegelhus senare var vi inne på det förbokade lunchstället, som serverade god mat med dryck, kaffe och kakor för 85kr. Vi var m a o lååångt från storstan. 
Denna vandring ska göras igen till våren då ekbackarna dignar av vitsippor.....
SO, JE ZETTERSTRÖM ledde med bravur och Carl-magnus, Per, Ålis, Jörn, Ove, Crille, Mats & Hasse(skrivande) följde med.
 
Här är länken till allas vår Ferdinand Boberg.  Den är kanske presenterad tidigare men tål att läsas igen.
Längst ner i den länken finns ett stycke om Offentliga Byggnader och där finns länk om Nynäsbanans stationshus och det är ur den jag har klippt ut inlägget ovan i Hasses rapport. Därefter länk om Ösmo, Muskan och Ösmo krog
 
 

 













Strava-karta från Sven-Olov.  Nyhet:  Jag lägger in en bild från Strava. 
www.strava.com/activities/4322112510
 
 

WW - Fjärilshuset

04.11.2020 10:00

 Hagaparken den 4 nov.-20

Göran och Christopher, båda väl bevandrade i stadens kulturarv, tog oss med på en vandring genom Hagas av Bellman besjungna nejder. Vi startade vid naturmuseet Fjärilshuset som grundades 1989. Museet som har ca. 350 000 besökare om året bjuder på en tropisk regnskog med tusen fritt flygande fjärilar i tropisk miljö. Vattensystemet är hem åt ett stort antal fiskar från Amazonas. Museet har även ett 30 m. långt akvarium med hajar, rockor och andra rara fiskar.

Därifrån gick vandringen genom Frösunda, omnämnt redan 1337, vars namn tyder på en offerplats till fruktbarhetsguden Frös ära. Vi passerade det gamla regementet Ing.1 och upplystes om att den svenska gymnastikens fader Pehr Ling hade begravts på sina ägor nära Annelund som en ynnest beviljad av Karl XIV Johan.

Under E 4-an uppför den långa sugande backen gick färden vidare mot Ulriksdals slott där slottets kafé väntade med nybakade bullar. Dessa avnjöts utomhus vid öppen eld med tack till våra båda promenadledare.  

Carl von Linné lär ha haft sin arbetsplats på slottet under några år i mitten av 1700-talet. För så väl Karl XV som Gustav VI var slottet ett populärt boställe. I dag har ett antal miljövårdande enheter bl.a. stiftelsen Rädda Östersjön, kontor i slottet. Från slottet fortsatte vi över Igelbäcken som hyser den sällsynta karpfisken Grönling. Från bron hade vi också god utsikt över de två morerna i brons som vaktade var sitt landfäste till en smäcker spång över bäcken. Därifrån vandrade vi genom allén till Stockholms äldsta teaterbyggnad Confidencen som den f.d. operastjärnan Kerstin Dellert förvandlat till en högst levande musikteater från att ha varit en förgäten scen.  

Den fortsatta vandringen förde oss till Ulriksdals koloniområde i dalgången som sträcker sig ned mot Brunnsviken. Dalgången är en tidigare vik av Brunnsviken och koloniområdet skall enligt sägen ha utpekats som en lämplig plats för torpbebyggelse av dåvarande kronprinsen Gustav VI Adolf. Därifrån gick vi till ”polska udden” vid Brunnsviken som kan ha fått sitt namn efter de polska krigsfångar som enligt legenden skall ha bott där i mitten av 1700.talet.

Vi rundade norra spetsen av Brunnsviken och följde strandpromenaden till Gustav V:s sten. Majestätets namnteckning med datum för besöket hos Svea Ingenjörsregemente lyser i guld och stenen kan beskådas från regementets magnifika mäss som ligger på höjden alldeles intill. Därifrån var det bara ett par hundra meter till vår startpunkt Fjärilshuset där vi intog vår lunch.

Vi som vandrade var: Christer, Christopher, Göran, Hasse, Jan-Erik, Jan S, Jörn, Carl-Magnus, Ola, Per, Sven Olov, Ålis, samt Jarl (vid pennan) .

Strava-karta från Sven-Olov
www.strava.com/activities/4284472876

Med anledning av vår diskussion om morianerna vid Igelbäcken hittade jag denna länk med väldigt mycket information.

www.knorring.se/ulriksdal_damm.htm

 

 

 

 

 

 

 

WW - Bromma flygplats runt

28.10.2020 10:00

Samling på en jättestor nästintill tom P-plats vid Plantagen i Bromma. Stora frågan: när börjar regnandet? Svaret kom först efter två timmars vandrande, och då i hård motvind. Men med bara 10 minuter i den strapatsen kunde vi glida in i vår skyddade och ödsliga restaurang.

Innan dess kunde vi i sedvanlig trivsam samvaro vandra runt Bromma flygfält, något som säkert inte många människor gjort före oss!

Startplatsens ödslighet och allmänna förfallostatus, förklarade vår ciceron, berodde på att hela området och mer därtill skulle exploateras och bebyggas med 900 lägenheter. Således början på den stora exploateringen av Bromma flygfält som diskuterats i decennier.

Vi passerade två fina koloniområden med byggnader som mer såg ut som enklare sommarstugor än redskapsskjul. Avgränsningar dem emellan påminde mer om småstadsvägar än stigar, och de hade latinska namn efter växter.

Vi kom till så fram till änden av startbanan, där vi fick reda lite mer om flygplatsen. Den öppnades den 13 maj 1936 av Gustav V och den förste passageraren var Prins Bertil (måste varit dennes sonson och nuvarande kungens farbror). Under utbyggnaden gjorde arkeologiska utgrävningar varvid man fann 243 gravar på åtta gravfält från 500-600 talet (alltså tidsperioden mellan Agia Sofiadomkyrkans byggande i Konstantinopel och Muhammeds födelse). Här bjöds vi också av den gode Mats på en halvvägsdryck i form av en vietnamesisk/thailändsk brygd med inslag av kaffe, läskedryck och jag vet inte vad i en miniflaska med exotisk skrift. Gott var det ändå!

Efter att ha gått på ängar och fina gångstråk hamnade vi så småningom på själva Bromma flygplats, där det var tomt och öde. Tio bilar på den stora parkeringen och ett parkerat flygplan kunde vi notera. Bra läge egentligen för att lägga ned detta, så får moderaterna tycka vad dom vill om ”det omistliga värdet för Stockholms och landets näringsliv”. Men själva flygplatsbyggnaden blev förklarad som byggnadsminne 2010 (även om man som estet skulle tycka att den byggnaden vore det första att riva….). Efter att Arlanda flygplats färdigställts 1962 flyttades utrikesflyget dit, men efter Sveriges inträde i EU är utlandsflyg ändå välkommen. Nytt flygledartorn tillkom så sent som 2002, som nu finns i det nya affärsområdet som byggts upp utanför flygplatsen.

Av byggnadstekniskt intresse kunde vi notera att hangar 1 byggts delvis med återvunna rester, fackverksbalkar, från den då rivna Tranebergsbron. Tidig återvinningstänkande således! Intressant att veta också att hangarerna från den tiden, rotade av Paul Hedqvist, var norra Europas största då. Idag är Bromma Blocks ett av Sveriges största köpcentrum med drygt 100.000 kvm shoppingyta och cirka 150 butiker.

Vi kunde också notera att Tvärbanan nu kommit fram till Bromma flygplats, även om den inte var igång ännu, alltså Kistagrenen som passerar Alvik och Helenelund (hela sträckan kommer att ta 23 minuter).

Efter att ha rundat flygplatsen och affärsområdet på asfaltsgångar kom vi återigen in i naturen. Vi passerade då intill Bällsta kvarn från 1855. Den var i holländsk stil, dvs man kunde vrida vingarna mot lämplig vind. Kvarnen flyttades vid Bromma flygplats konstruktion från bergstoppen där till Kvarnbacksvägen numera av flygsäkerhetsskäl. Fina gamla träbyggnader kunde vi också notera, vilka varit mjölnarbostäder och sädesförråd, numera tillhörande bygdeföreningen.

Sist kom vi fram till fältet nedanför Plantagen, där bågskytteklubben IF Ulvarna höll till. Känt för att Krokodilernas IF år 1998 hade sitt klubbmästerskap där!

Efter detta togs regnkläderna av och vi åt god jugoslavisk husmanskost för bara 90 kr och på coronadistanserade runda bord. Cirkeln var sluten! Tack Mats för en fin vandring i jämn som ojämn terräng!

Vandrare: Mats (ansvarig), Jörn, Ålis, Chrille, Hasse, Carl-Magnus, Per och Jan S vid tangenterna.

 

Stravakarta från Jörn: www.strava.com/activities/4254104976

WW - Svedmyra

21.10.2020 10:00

Ove bjöd på en omväxlande promenad. Vi gick i trädgårdsstaden Enskededalen med småhusbebyggelse från från 1920-talet. Ömsom i gatumiljö, ömsom på skogsstigar. Vi onsdagsvandrare har visserligen varit i dessa trakter tidigare, men med nya ögon, gott humör och fint väder blev det en lyckad runda. 

Start vid Svedmyra T-bana. Snart den första skogsstigen i Svedmyraskogen som ledde fram till Svampvägen. En lång gata med uppvisning av trevliga små villor med trädgård. Sedan tog vi sikte på Skogskyrkogården, en verklig oas för naturälskaren. “Sju brunnars stig” är en rak grusväg, avgränsad av höga granar. Den leder ner till Uppståndelsekapellet ritat av Sigurd Lewerentz från 1925. En bit längre söderut lämnade vi parken, korsade Nynäsvägen igen, och väl i Gubbängen bjöd Ove på kaffe och kaka i Flygplansparken. Trevligt! 

Via Majroskogen kom vi tillbaka till Svedmyra centrum. En nästan tom pizzeria garanterade coronasvstånd. God husmanskost för 99 kronor får godkänt.

Temat för dagen var fasader. Första stoppet berättade Ove lite historia om hur husväggarna behandlades förr i tiden. Obehandlad träfasad var vanligast. Från 1500-talet till idag är många trähus målade i rött. Lite av ett varumärke för Sverige. Ursprunget lär vara att Gustav Vasa ville ha koppartak på slottet Tre Kronor. Det var för dyrt även för kungen, så taket målades med kopparoxid från Falu koppargruva. Resultatet blev så lyckat att metoden blev allmän från 1600-talet och framåt. 

Från tidigt 1800-tal var de flesta trähusen i städerna däremot målade med ljus linoljefärg. 

Sedan medeltiden har puts använts. Putsfasad är en robust typ av fasad som inte kräver mycket underhåll. En putsfasad behöver putsas om vart 50:e år. 

Vi stannade för att betrakta två villor. Den ena i vacker gul puts, den andra med eternitfasad. Asbestcement har fördelen att det är tåligt oavsett temperatur och väderlek och har bland annat använts som tak- och väggbeklädnad till hus samt ventilationsrör. Materialet är brandtåligt. Håller i evighet. Därav namnet. Asbest är numera förbjudet i Sverige. 

Ett område kring Dörrvägen i Gubbängen består av ett tjugotal bostadshus i rött tegel. Verkligt tegel, det vill säga av lera bränt tegel, användes omkring 1.800 år f.Kr. Ett vackert exempel i Sverige är Skoklosters kyrka från 1230. 

Vi som vandrade var Ove, Jalle, Carl-Magnus, Per, Chrille, Jan-Erik, Olle, Hasse, Ålis samt undertecknad fotograf och rapportör.

// Jörn

Stravakarta från Jörn  www.strava.com/activities/4223707455

WW - Farsta Strand tor

14.10.2020 10:00
Samling på Stieg Trenters Torg vid Farsta Strands tunnelbanestation i det som en gång bar det vackra namnet Södertörns Villastad. Tiotalet WW-are var troget på plats före och på utsatt tid men störningar i SL-trafiken ställde till det för några.
Efter upphämtning av vilsen vandrare kunde dagens färdledare Christer och Jan-Erik äntligen släppa iväg det ystra kopplet.
På nolltid bytte stadsbilden karaktär. Från moderna flerfamiljshus i tät koncentration  till branta Högerudsbacken med en rad fina gamla villor i lummig trädgårdar. Små enklaver från Södertörns 
Villastad där Stieg Trenter (1914-1967) bodde med sina föräldrar och som senare blev scen för en av alla böcker om den detektivande fotografen Harry Friberg: Träff i helfigur.
Vi tågade stillsamt längs sjön Magelungen (namnet var Målången på 1500-talet men osäkert vad det betydde) och stannade på en fin liten bro. Under gled vattendraget Forsen eller Kålbrinksströmmen stilla mellan Magelungen och Drevviken.
- Här gick en gång Nynäsvägen, berättade Jan-Erik. Det tog säkert en hel dag att åka häst och vagn från Ösmo.
Fortsättning mot det dånande trafikkopplet vid Trångsund och Fållan på höger sida med Fållans gård där Bellman så klart var en välkommen gäst och där området nu består av en mängd tämligen nya villor. Eftersom Ola inte var med denna gång kunde inget boende där anges men Hasse har i varje fall kompisar där.
Vi passerade en kyrklig byggnad och vidare i den kuperade terrängen mot Magelungen. Vid sjöns smala östra ände eller början en ny sväng och efter ett tag nådde vi ett gammalt tillbommat torp som troligen med sina förrådsbyggnader används av förening med kanotinriktning. Där dukade värdparet upp en spanskinspirerad buffé med bl.a. välblandad Sangria.
Vi var nu ordentligt inne i Huddinge kommun och mötte Ågesta friluftsområdes rika utbud av motionsspår. Skylten Promenaden följdes och vi gick tätt intill Magelungen.
Dagens rapportör som om någon borde veta frågade Hasse vad de gracila uppåtriktade metallrören hade för funktion.
- Lättkalibrigt luftvärn, kom det snabba svaret. 
Men det är Ågestas nya konstsnöanläggning som har sin runda intill den stora parkeringsplatsen som denna dag var förvånande välfylld. Ågesta är extra populärt i dessa Corona-tider och ser nu ut att få någon form av centralanläggning.
Lång sträcka från själva "friluftscentrum" till Ågestavägen och vidare över Ågestabron. De röda bojarna i sjön var inte kvarglömda nätbojar utan roddbanans sträckning.
Väl över bron (tung trafik) svängde det österut med bekväm gång på Magelungens "boardwalk",
Snäll mötande dam med dito pudel benämnde oss "pojkar",
Åter via branta Högerudsbacken till Stieg Trenters Torg och lunch på den enda restaurangen .
Sammanfattningsvis en mycket väl komponerad vandring som bjöd de flesta av oss på ett möte med helt okänd mark. Gav klar lust att återvända.
 
Deltagare
Christer, Jan-Erik, Hasse, Sven-Olof, Per, Carl-Magnus, Göran, Ålis, Jarl, Jörn o Janne S (initialt), Christoffer, Ove och Roland
 
Strava-karta från Sven-Olov
www.strava.com/activities/4193189938
 
Srava-karta från Jörn
 
 
 
 
 
 
 
 
 

WW - Östra station

10.10.2020 17:38

Ålis har kallat till Östra Station där fem vandringssugna gubbar samlas för dagens promenad med tema Motionsspår.
Första spåret vi halkar in på börjar alldelens bakom Teknis. En spårtavla med rubrik “Kungliga Djurgårdens Motionsspår” visar sig och då förstår vi att historiens vingslag vakar över trakten.
Vi möter många stockholmare som har detta som sitt vardagsrum. Förskolebarn med färggranna västar vallas vant runt av sina pedagoger precis som Ålis vallar oss. Vi går efter motionsspåren kors o tvärs tills vi passerat de flesta med röd, vit o gul markering. Om ledaren det minsta hade tvekat vid korsningarna hade vi nog vandrat runt fortfarande.   
Fiskartorpets hoppbacke med anor från slutet av 1800-talet passeras vilket gav upphov till samtal om olika stilar och sveriges storhetstid som hoppnation men idag finns inget hopp längre om comeback . 
GIH blev lunchställe o där bjöds på kinainspirerat som lät sig väl smaka. Innan vi skildes åt berättade Hasse med nostalgi I blicken om skolan o tittade in i en föreläsningssal och konstaterade att de bytt ut bänkarna till modernare snitt. 
Vi som motionerade var Ålis Hasse Per Ola och Jan-Erik som skrev.

www.skidor.com/Distrikt/Stockholm/Grenar/Backhoppning/Fiskartorpet/

sv.wikipedia.org/wiki/Fiskartorpet

Runkeeper-karta från Ola 
runkeeper.com/user/647924622/activity/1610944102?tripIdBase36=qn44fa&activityList=false&

 

1 | 2 >>